El pla de places reforça el control policial per l'augment de sancions i desallotjaments

L'acció de Guàrdia Urbana i Mossos se centrarà a dispersar aglomeracions després de fer 7.381 desallotjaments a l'abril

Societat

Agents de la Guàrdia Urbana a la plaça del Sol, aquest dijous
Agents de la Guàrdia Urbana a la plaça del Sol, aquest dijous | À.G.P.

El pla de places de Gràcia, el sistema que mandat rere mandat, ha combinat diferents accions de tipus festiu, informatiu, tècnic i coercitiu, ha arribat a la majoria d'edat. Ja fa 18 anys que un llunyà 2003 es va desplegar un primer pacte entre Districte, entitats i veïns al voltant d'eines de participació com el Fòrum del Silenci o el Pacte per la Nit i s'han utilitzat banderoles, mims, mangueres d'aigua o accions policials per evitar el que s'ha convertit en una tradició molt arrelada que no deixa de ser insuportable per a molts veïns.

L'Ajuntament ha aprovat dedicar diners sobrants del 2020 a la campanya del 2021

L'esclat de la crisi sanitària va obrir l'any passat un any de parèntesi en què aquests veïns organitzats no se'n sabien avenir en la nova situació. "Des de la plaça del Sol sentim les campanes de la plaça de la Vila", explicava la Paula l'any passat en el pic del confinament. Al maig es van tornar a viure primeres aglomeracions. Un any després, el passat 13 d'abril, una altra veïna de la plaça del Sol, la Mireia, replicava: "a la plaça, tranquils amb el toc de queda i els bars tancats". El 4 de maig, la Paula, confirmava un canvi radical en la situació: "quan no hi ha poli, això és un despiporre".

A la vista del nou esclat d'aterratge de grups de joves a les places en els últims dies, el Districte ha activat de manera reforçada el pla de places anual cap a un vessant d'exhibició de les mesures més coercitives. El conseller de Seguretat de Gràcia, Alberto Lacasta, va explicar dimarts al ple que la Guàrdia Urbana ha acumulat 7.381 desallotjaments només a l'abril i que aquestes xifres s'han elevat un 40% a l'abril respecte del març. També Lacasta va detallar que el cos policial ha tramitat entre els mesos de febrer i abril un total de 750 sancions per infraccions generals, incompliment de les mesures antiCovid i violació de les ordenances municipals.

Aquest gir cap a l'acció policial, una demanda dels veïns que en el passat mandat es responia des del Districte amb una proposta de resolució més conciliadora i informativa, també s'ha notat en el pressupost del desplegament. La comissió de govern de l'Ajuntament va aprovar la setmana passada una modificació de crèdit per valor de 5.011,48 euros, que pertanyien a un romanent de pressupost de l'any passat, i que "s'han traspassat a Guàrdia Urbana per a reforç del ploa de places d'enguany", segons han explicat fonts municipals.

El pla de places, també després de les queixes de bars i restaurants per Sant Jordi i dies posteriors, quan es van registrar rues espontànies i aglomeracions a Revolució i Vila, posarà "un accent molt important en el control", segons va dir el regidor Eloi Badia, recordant que no estan permeses les concentracions de més de sis persones. El dispositiu s'ampliarà enguany a Joanic i la Sedeta s'afegirà a la programació de jocs que es fa a Diamant i Sol.