La plataforma No al Vial de Frígola avisa al Districte que obtindrà un túnel de tres metres

Districte i veïns es reuneixen per primer cop per avaluar la complexa expropiació que manté el canvi del Pla General i que proposa connectar el passatge amb La Granja

Societat

Primeres pancartes al passatge Frígola, aquest dimecres
Primeres pancartes al passatge Frígola, aquest dimecres | Cedida

Després dels contactes preliminars amb consellers del govern com Alberto Lacasta (PSC) o de l'oposició com Guillem Roma (ERC), la plataforma No al Vial del Passatge Frígola s'ha assegut amb el Districte per avaluar la complexa expropiació que manté el canvi del Pla General i que proposa connectar el passatge amb el carrer La Granja. L'actuació, que ja va ser motiu de polèmica entre veïns i Ajuntament ara fa 20 anys, preveu la connexió en planta baixa i equipaments en les plantes pis i ha rebrotat en l'agenda del document oficial, que vol executar en aquest espai com a molt tard l'any 2027.

Els veïns, en plena fase d'elaboració de les al·legacions, van rebre divendres passat la visita d'una delegació del Districte, encapçalada pel portaveu del govern, Jordi Farriol, i el cap dels Serveis de Llicències i Espai Públic, Jordi Raboso, i tal com va constatar aquest setmanari, les opcions de connexió passen per salvar un desnivell de dos metres i eliminar el hall de l'escala de veïns afectada (La Granja 23), sempre i quan no s'opti per enderrocar tot l'edifici. "Van subratllar que havien vingut a escoltar-nos i que no calia tirar el bloc a terra, però aleshores queda l'opció d'un túnel de tres metres si es conserva el hall d'accés", explica Laura Callejas. Només una banda del hall és aprofitable perquè a l'altra hi ha l'ascensor.

El Districte sosté que el projecte està en estudi i que encara no ha pres cap decisió, però amb els veïns també va sostenir que "tècnicament es pot fer tot", des d'enderrocar l'edifici fins a reutilitzar-lo com a equipament, tal com preveu el Pla General, fent el passadís connector a peu de carrer, com també ha plantejat en l'obertura del carrer de l'Àngel fins a Astúries per sota del taller Vallmitjana.

La plataforma No al Vial del Passatge Frígola, en qualsevol cas, manté la campanya de protesta oberta, posarà en comú aquesta setmana la documentació per redactar les al·legacions i penjarà pancartes i domassos a l'hora que segueix recollint signatures contra l'obertura del vial.