La modificació del PGM mobilitza les entitats veïnals per matisar el pla urbanístic i ambiental

Vuit entitats qüestionen operacions d'habitatge polèmiques prioritzant els pisos buits o reconvertint espais desokupats

Societat

Les pancartes 'Salvem Frígola' s'han estès els darrers dies
Les pancartes 'Salvem Frígola' s'han estès els darrers dies | À.G.P.

Qui sostenia que els plans urbanístics no interessen els veïns i que mediàticament cal prioritzar les històries de vida s'haurà endut aquesta setmana un fort desengany: el tancament dels dos mesos d'exposició pública de la proposta de modificació del Pla General en l'àmbit de quasi tot el districte de Gràcia s'ha viscut amb una forta mobilització veïnal, amb desenes d'al·legacions presentades i un bon grapat d'entitats configurant-se en fronts comuns i individuals per matisar el pla de millora urbanística i ambiental.

No al Vial de Frígola, Protegim L'Illa, Federació de Barris de Vallcarca, L’Alzina de Gràcia i Amics del Verd i del Patrimoni de Gràcia. Les cinc entitats (dues de les quals sorgides com a sectors crític de Salvem L'Alzina en el conflicte de les casetes d'Encarnació) han presentat en bloc una al·legació per a "la inclusió de l'abordatge dels pisos buits al districte" com a mesura per evitar les promocions d'habitatge públic polèmiques en les quals aquestes entitats estan implicades. "Hi ha un excés de pisos; en sobren molts", diuen els cinc impulsors, alhora que anuncien una campanya de recollida de signatures imminent.

Aquestes entitats també han presentat al·legacions particulars: l'Associació L'Alzina diu no a les remuntes i al cost superelevat de la reforma a casetes d'Encarnació; No al Vial de Frígola demana la conservació del patrimoni amb el passatge sense connectar amb La Granja, entre altres raons, perquè atempta contra "l'urbanisme feminista i de gènere" pel túnel de 37 metres de llargària i tres d'amplada que generaria. La comunitat de veïns de La Granja 23 amplifica aquesta línia denunciant "caducitat, inviabilitat i contradiccions" de la proposta, a banda dels "greuges personals i desproporció" sobre 14 famílies.

Associació Veïnal Vila de Gràcia, Gràcia cap a on Vas i Sindicat d'Habitatge. Les tres entitats posen èmfasi en l'habitatge protegit i en aquest sentit, per exemple, s'oposa a l'obertura de l'illa Tagamanent-Llibertat i només veuen convertible en equipament els baixos de la connexió Frígola-La Granja sense afectar el bloc superior de veïns.

En una al·legació basada en el recull i matís d'especificitats, també planteja dur a terme habitatge públic en "operacions immobiliàries en crisi" com l'Armadillo, la Jahnela i Ka La Trava, i transformar una part dels Laboratoris Vinyes o una part de l'edifici industrial de Robí-Torrent d'en Vidalet en habitatge protegit. Sobre casetes d'Encarnació, les tres entitats demanen ampliar la zona de parc urbà al garatge i al darrere del número 17 com a parc/equipament.

Joanic és Gràcia i Associació de Veïns i Comerciants de Joanic. Exclosa la plaça Joanic de l'actual modificació del Pla General (com també el pla dels Tres Turons), la plataforma de nova creació i els comerciants han coincidit a demanar justament la inclusió per evitar perllongar l'afectació històrica a través del pla especial de millora de la zona. Laura Torres, portaveu de Joanic és Gràcia, ha defensat una desafectació com la dels queixals de Travessera i carrer Gran i no ha amagat el temor veïnal a una afectació de la plaça quan es reformi Pi i Margall.

Les entitats de Frígola, Vallcarca, Àngel i Alzina, dimecres al Districte