El VisualSound suspèn l'edició d'enguany per repensar de nou el format del festival

Després de 17 convocatòries els organitzadors es prenen un any per actualitzar la iniciativa en l'àmbit de la creació jove

Cultura

Cartell de l'edició de 2015 del VisualSound
Cartell de l'edició de 2015 del VisualSound | Cedida

El sector audiovisual és un món en constant moviment. Sota aquest paràmetre el festival VisualSound, organitzat per set equipaments de la ciutat -entre ells l'Espai Jove la Fontana- ha decidit suspendre l'edició d'enguany per fer una revisió i repensar una fórmula que tot i que ha anat modificant-se requeria -d'acord amb els seus impulsors- d'una actualització. I això, sense perdre el focus: ser un espai d’exhibició i una plataforma de promoció per a la gent jove artista i creadora de l’àmbit audiovisual. "L'empenta que et fa falta just quan arrenques en aquesta professió i no comptes amb recursos ni experiència suficients", afegeix Maria Badia, coordinadora de projectes a l'Espai Jove la Fontana.

Per a la fase d'estudi del sector compten amb la col·laboració dels centres formatius

Així, després de quinze convocatòries i una redefinició els darrers anys que s'encaminava a enfortir les relacions amb les escoles de l’àmbit audiovisual, el festival Visualsound arribava el 2019 amb novetats: més premis i més suports. Amb l'objectiu de promocionar i difondre al jovent creador del sector audiovisual, diversos equipaments de la ciutat programaven tot un seguit d'activitats durant el mes de març. L'any passat, tot i tenir el cartell tancat de la 17a edició, la crisi sanitària va obligar a suspendre el festival, que va celebrar mesos més tard, al desembre, una convocatòria només virtual. El programa va incloure la projecció d'una setantena d'obres, la votació del públic o el concurs '2 minuts en 1 dia'. Malgrat les limitacions del format, el cartell també sumava un concurs de BSO, una conversa amb joves creadors i una taula rodona amb professionals del sector.

El festival s'atura ara per estudiar quines són les noves necessitats, revisar el format i les categories o repensar els premis. "El festival ja tenia certa inèrcia i el món audiovisual canvia molt així que ens havíem d'actualitzar", reconeix Badia. En aquesta primera fase d'estudi previ del sector, el contacte amb els centres educatius -el vincle amb els quals s'ha enfortit les darreres edicions- és clau "perquè tenen informació molt valuosa", clou la responsable de la Fontana.

El concurs '2 minuts en 1 dia' confinat

La crisi sanitària va suspendre l'any passat l'edició de març del festival i va proposar alternatives virtuals. La Fontana va promoure al maig el concurs '2 minuts en 1 dia confinat', categoria que coordina històricament l'espai jove gracienc. Un dels punts a revisar del festival seran precisament les categories.