25 anys de fotografia històrica

L'editorial Efadós celebra un quart de segle amb nous volums de la col·lecció 'Catalunya Desapareguda'; Gràcia ja en té dos

Cultura

Contel durant la presentació del llibre a la Fundació
Contel durant la presentació del llibre a la Fundació | Agustí Codinach

L’editorial Efadós ha celebrat recentment el seu 25è aniversari. Especialitzada en fotografia històrica, entre les seves col·leccions estrella destaca 'L’Abans', amb 150 volums de fotografia antiga sobre la història gràfica dels municipis de Catalunya. Els volums d’aquesta col·lecció dedicats als barris i districtes de Barcelona tenen gairebé 900 pàgines i recopilen fotografies de fons familiars que expliquen la vida quotidiana de la ciutat. Tot un tresor.

L'editorial també té altres col·leccions que segueixen aquesta mateixa línia gràfica, centrades en novel·la històrica, negra, fotografia panoràmica, en 3D, ecologia o gastronomia. Però el que queda més aprop de la Vila és, sens dubte, la darrera entrega de la col·lecció Catalunya Desapareguda, un projecte nascut el 2014 amb l’objectiu de preservar i difondre el patrimoni local dels pobles i ciutats de Catalunya. El nou volum de Gràcia, obra de l'historiador gracienc, Josep M. Contel, recull l'evolució de la Festa Major des del 1901 fins al 1973. Durant la presentació fa uns dies a la Violeta i especulant sobre la història de la festa ens aquests dies incerts, l'autor va assegurar que "no sabia com seria en un futur" però, amb la perspectiva del passat, "la festa estava assegurada".