Saki Guillem: "Reconec que amb La Murga ens vam passar; amb 25 anys ets molt presumptuós"

Expectació i molta emoció pel concert 'Almanac, 40 anys' en homenatge a Jordi Fàbregas, aquest dissabte 29 de maig al CAT

Cultura

Els músics d'Almanac, 40 anys', a la porta del CAT aquest dimecres
Els músics d'Almanac, 40 anys', a la porta del CAT aquest dimecres | Cedida

Era el concert que havia d'inaugurar la 34a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius. I era Jordi Fàbregas qui havia de pujar a l'escenari, ja que era l'ànima d'un encàrrec particular: revisar les cançons del primer disc de La Murga, Almanac, tot mesclant músics veterans amb músics més novells. Però la sobtada mort de Fàbregas va trasbalsar-ho tot.

Mesos després, tot i que no recuperats i amb una càrrega d'emoció evident, els músics convocats per aquest concert pujaran finalment a l'escenari del CAT aquest dissabte 29 de maig a les 20 hores, i ho faran homenatjant Fàbregas, és clar: Saki Guillem (encarregat dels arranjaments i la producció general), Eduard Altaba, Roger Andorrà, Jordi Barbet “Kami”, Eduard Casals, Jordi Macaya, Eliseo Parra, Cati Plana, Sergi Vergés i Arturo Gaya, la veu que hauria d'haver estat la del director del Tradicionàrius. "La sobrecàrrega emocional que ha agafat aquest concert és més que previsible", confessa Saki Guillem durant un descans d'un dels assajos previs a l'actuació de dissabte. "Amb el Jordi vam passar 4 o 5 anys molt intensos, i tot i que la vida ens separa la motxilla que ens queda és per sempre".

Guillem explica que quan el director del CAT el va trucar per fer-li la proposta "no ho acabava de veure". "He intentat respectar aquell esperit, però és clar, han passat 40 anys i ho veus tot diferent, quan en tens 25 ets molt presumptuós, amb La Murga ens vam passar", assegura. Però més enllà del treball musical del projecte, Guillem destaca la part emocional. "Ha estat difícil assumir la direcció perquè era el projecte del Jordi, jo només passava per aquí, era el seu escenari i te n'adones de la capacitat d'enganxar-ho tot que tenia ell". I com el seu amic, Saki Guillem reivindica la música i la cultura per ser un país normal. I encara queda molt de camí...

El supergrup

El 1981 La Murga (Josep Pons, Eduard Altaba, Saki Guillem, Enric Esteve, Josep Cabré, Eliseu Parra i Jordi Fàbregas) va publicar el seu primer disc, 'Almanac'. La idea era portar les cançons tradicionals cap a a una espai de dignificació. Guillem ho explica: "Era un projecte transgressor i, al final, el Jordi va decidir optar per una línia de folk més pur, sense oblidar la innovació ni les noves veus".