Una illa interior de Pi i Margall no pot retirar una coberta d'amiant en un nou súper per normativa

L'Ajuntament admet el bloqueig legal, malgrat que el nou llogater de l'antic pàrquing assumeix el canvi, i les possibles solucions passarien per un encapsulament del material

Societat

L'illa interior de Pi i Margall, Sardenya i Ronda Guinardó
L'illa interior de Pi i Margall, Sardenya i Ronda Guinardó | Cedida

La preocupació i batalla veïnal contra les grans cobertes d'amiant que hi ha sobretot als interiors d'illa de Gràcia, després del procés més visible que s'ha seguit a l'antic mercat de l'Abaceria, té obert a Pi i Margall un nou front que posa de manifest la complexa normativa que pot arribar a impedir el canvi.

La plataforma Illa Interior 95, que en les últimes setmanes ha vist com es tractava el seu cas als consells de barri de Camp d'en Grassot i del Baix Guinardó -l'espai és a la frontera, ja oficialment en districte d'Horta-, ha recollit 450 firmes  des que el novembre passat es van iniciar les obres de canvi d'ús del pàrquing que s''encabeix en el triangle que forma Pi i Margall, Sardenya i Ronda Guinardó. "La teulada ocupa el 70% de l'espai comú de l'interior d'illa i ha estat refeta amb pegats en diferents ocasions", remarquen els veïns en una carta de febrer de 2021. Citant una directiva europea, el text remarca que es recomana la substitució del material contaminant o bé l'adequació de la teulada afectada. Fins i tot la regidora d'Horta, Rosa Alarcón, va assegurar al març que el Districte havia arribat a un acord amb el nou llogater, un súper de cadena, que assumia la retirada i substitució.

Les últimes notícies, però, segons explica una de les portaveus d'Illa Interior 95, Cristina Cristóbal: "ens diuen que és un espai disconforme i que no es pot canviar la teulada; que s'ha de treure". Un correu posterior de regidoria d'Horta posa èmfasi que s'ha notificat al propietari del local el fet de "reparar els elements amb amiant malmesos i un cop acabats els treballs aportar el certificat de bon estat de la coberta".

El Districte admet que hi ha un bloqueig legal que impedeix la substitució de l'amiant per una coberta d'un altre tipus sota l'argument de la disconformitat de l'espai, i ara les possibles solucions passarien per un encapsulament de les plaques d'amiant i, en tot cas, la posada en marxa del nou negoci de supermercat en lloc de l'antic pàrquing.