L'Ajuntament licita l'adequació de l'exConsolat de Dinamarca com a casal de barri per obrir els jardins

L'equipament es desencalla després de la cessió de 2015 i preveu una primera fase d'obres per enderrocar elements adjacents i interiors i arranjar els accessos

Societat

Porta d'entrada a l'exConsolat de Dinamarca, aquest dijous
Porta d'entrada a l'exConsolat de Dinamarca, aquest dijous | À.G.P.

L'antic Consolat de Dina­marca, a tocar del pont de Vallcarca i de la plaça Mons, es desencalla després de sis anys d'aquell acord de cessió per part de la Diputació i quan des del 2017 ja hi ha una proposta guanyadora del concurs d'idees oficial a càrrec de l'estudi de Carles Enrich. En els últims temps tot eren cares llargues quan es preguntava pel nou equipament, rebatejat Junyer-Canals (i ara Canals i Junyer) en honor al matrimoni d'activistes culturals i republicans que van formar Dolors Canals i Joan Junyer, però no ha estat fins aquesta setmana que ha sortit a licitació la primera fase de les obres d'adequació, que almenys permetran obrir els jardins i habilitar els accessos.

Amb el ja activat i veí casal de barri de Can Carol, al nucli històric de Vallcarca, l'exConsolat actuarà de manera complementària en els usos en un futur, però aquesta primera fase d'obres, que engegaran aquest 2021 i duraran sis mesos, se centrarà a enderrocar elements adjacents i interiors per condicionar l'espai buit amb una habilitació "mínima" com a sala polivalent, tal com apunta la memòria justificativa del contracte. També es condicionarà l'estructura, la coberta, la façana i la serralleria.

L'accent d'aquesta primera fase, segons expliquen fonts municipals, no és l'edifici sinó l'exterior de la finca, tant els jardins com els accessos des del pont de Vallcarca i des del carrer Gustavo Adolfo Becquer. Tractat com un camí de connexió amb la Vallcarca de baix, hi haurà un vial i l’adequació dels jardins del casal com a nou espai públic amb dos accessos "que es poden tancar", segons la memòria. El pressupost de licitació són 374.638,74 euros amb IVA inclòs, i encara hi ha un mes de marge per presentar ofertes.

La segona fase, encara sense data, ha de completar l'adequació de la construcció i arranjament del palauet per posar-lo en marxa com a nou casal de barri amb els usos complementaris a Can Carol. També en aquesta segona fase, a la cara nord, hi ha previst des del concurs d'idees un annex construït amb una estructura lleugera de fusta que segueix l’edifici original.

Can Carol estrena el cicle Vallcarca Sona

La primera programació de primavera del casal de barri del nucli històric, iniciada a l'abril, s'està completant (encara hi ha programada una sessió de cinefòrum, una sessió gastronòmica per fer coques de Sant Joan i alguns tallers), però ja s'anuncien nous cicles com el Vallcarca Sona, que arrenca aquest dissabte amb tango, milonga i vals, i el so del candombe uruguaià.