Compte enrere per al desallotjament de Ca la veïna, la casa okupada del carrer Gran

"Seguirem animant a deixar de pagar lloguers i fer xarxa perquè Gràcia no sigui un circ sinó un lloc on viure", diu l'assemblea

Política

Ca la veïna, a Gran de Gràcia 188, a l'espera del desallotjament
Ca la veïna, a Gran de Gràcia 188, a l'espera del desallotjament | A.B.

Dues grans pancartes criden l'atenció des de fa dies els passavolants del carrer Gran, pujant des de Fontana i just abans de l'Espai Jove. Una ja hi era, al balcó del primer pis que hi ha sobre una carnisseria que fa molts anys havia estat una papereria, i l'altra penja al mig del carrer Santa Rosa, on de fet hi ha la porta d'accés a Ca la veïna, la casa okupada del carrer Gran des del novembre de 2018. L'assemblea de Ca la veïna -dos dels seus membres- s'explica en aquesta entrevista.

Teniu data de desallotjament ferma per al 8 de juny. S'ha acabat el procés civil i judicial?
Primer cal dir que ja van aparèixer uns matons pocs dies després que entréssim a la casa i al cap de sis mesos sí que va començar un procés, al qual hi hem presentat diversos recursos. Ara ja tenim sentència ferma de desallotjament des de fa tres setmanes.

Què hi argumenteu als recursos?
Primer vam adduir precarietat i impossibilitat d'accedir a un habitatge, després que érem persones vulnerables i no podíem assumir els costos d'un lloguer o molt menys una compra.

Què és i qui sou a Ca la veïna?
Vam entrar unes persones que ens vam trobar en situacions similars. Hi hauran passat una vintena de persones i ens hem organitzat com a qualsevol casa, treballant per mantenir l'espai i enriquint-nos mútuament.

Manteniu vincles amb altres  espais okupats?
No som un col·lectiu afí a ningú sinó amb una xarxa ben oberta on ens hi hem sentit molt inclosos. Alguns ja havíem viscut a Gràcia i hem comprovat la seva transformació.

Com us plantegeu el dia 8?
Hem convocat al matí a les 8 perquè vingui al màxim de gent i fer pressió perquè no s'executi l'ordre de desallotjament. Els Mossos han arribat a un extrem repressiu molt fort, amb multes difícils d'assumir, desestructuren un moviment i per a algú que lluita per un sostre fan por.

El fet que Ca la veïna estigui al carrer Gran us dóna menys esperances de continuar pel fet és un lloc amb el metre quadrat va més car?
Som conscients del preu del metre quadrat al carrer Gran però aquests nivells ja estan per tot arreu del districte.

El propietari, Haviv Negocios, ja anuncia el pis a 650.000 euros o 1.500 de lloguer. Teniu un pla B per al dia després?
Cadascú anirà on podrà però seguirem animant a deixar de pagar lloguers i crear xarxes de suport mutu perquè Gràcia no sigui un circ sinó un lloc on viure. Esperem que la gent segueixi okupant.