Fer teatre breu a la Violeta: repte amb premi

"Escriure una obra de 15 minuts en un espai limitat és una experiència personal enriquidora que després et pot obrir moltes portes". Josep Maria Diéguez, dues vegades guanyador del concurs de teatre breu que organitza l'equipament gracienc

Cultura

Les actrius Esther Bové i Ivette Callísce, a l'escenari del bar de la Violeta
Les actrius Esther Bové i Ivette Callísce, a l'escenari del bar de la Violeta | Cedida

El 2014 el dramaturg i director teatral Josep M. Diéguez va decidir presentar-se a la primera edició del concurs de teatre breu que els Amics de la Violeta impulsaven aquell any, una iniciativa que ja s'ha convertit en tradició; només una pandèmia ha aconseguit aturar-la un cop. Aquella primera vegada el tema era lliure i Díeguez, més acostumat a un teatre de format tradicional, va provar sort amb una història de fantasmes. I va guanyar. "En aquell moment se n'estava parlant del teatre breu, d'espais reduïts amb el públic molt a prop, però jo no havia fet mai aquest tipus de teatre", explica el dramaturg. L'obra s'inspirava en el primer cas de poltergeist documentat de l'estat espanyol que havia tingut lloc en una casa de la Vila. Els propietaris del bar de la Violeta, preocupats per la manca de clientela, que pensen que el lloc està embruixat, contracten una mèdium. "Crec que amb el temps s'ha pogut veure que l'humor funciona molt bé per aquest format, així com el gènere de terror, perquè en un quart d'hora pot ser més impactant", assegura Diéguez.

El concurs torna amb un tema actual: la capacitat de superar l'adversitat

La segona experiència va ser el 2018 amb una història que tractava la igualtat de gènere, la temàtica escollida aquell any pel jurat. "Aquí hi havien més personatges i les dues protagonistes eren actrius professionals", confessa. El director afirma que si no ho has fet mai, escriure teatre breu et pot "frenar" per les limitacions del format. "Aparentment no tens tants recursos, l'evolució dels personatges és diferent, ha de ser molt més ràpida, has de tenir en compte l'espai i penses que no podràs explicar una història en un quart d'hora, però l'experiència acaba sent molt enriquidora", confessa.

Després de l'aturada obligada l'any passat a causa de la crisi sanitària, el concurs torna enguany amb un tema d'actualitat: 'La resiliència, capacitat de sobreposar-se a les adversitats'. Com sempre, l'espai escènic és el bar de l'equipament gracienc, "amb el públic enganxat, notant la pressió però també tot el que t'aporta".

Per a Diéguez, aquest concurs també representa una oportunitat per a tota aquell gent jove que comença el camí de la professionalització. "És un bon punt de trobada per conèixer gent del sector amb experiència i trajectòria", confessa el director.

El concurs premia tres obres que es representen al bar de la Violeta, i la primera s'endú també 300 euros. Les persones que s'animin tenen temps fins al 15 de juliol per presentar les seves propostes. El repte té recompensa.