Neix Òpera amb Gràcia, un festival per trencar tòpics i guanyar nous públics

La iniciativa, que farà un passi previ a la Violeta, tindrà lloc al claustre de l'Oratori Sant Felip Neri del 4 al 25 de juliol

Cultura

La pianista Olga Kobekina i la soprano Romina Krieger
La pianista Olga Kobekina i la soprano Romina Krieger | Cedida

Amb l'objectiu de fer arribar l'òpera a un públic familiar i trencar amb els prejudicis que encara envolten aquest gènere musical, es presenta la primera edició del festival Òpera amb Gràcia, una inciativa impulsada pel mestre Guerassim Voronkov i Krieger Management amb la col·laboració de l’Associació d’Amics de Mozart, l’Oratori Sant Felip Neri i l’Ajuntament de Barcelona.

El cartell inclou espectacles de nova creació i versions de clàssics en format concert

Així, des del 4 al 25 de juliol el Claustre de l’Oratori acollirà diferents activitats, la primera, un concert entorn a les figures de Mozart, Puccini i Donizetti, on el tenor Facundo Muñoz i la mezzosoprano Kimiyo Nakako compartiran escenari amb alumnes recent graduats del Conservatori del Liceu.

El dissabte 10 de juliol es representarà la Bohème de Puccini, en versió concert, amb la col·laboració del cor de nens de l’Orfeó Badaloní, i el cor del festival Òpera amb Gràcia. "Encara hi ha la idea que l'òpera és per a gent gran", assegura Romina Krieger, directora general del projecte, "i per això aquí oferim un format adaptat i diferent per arribar a un públic més jove, com un primer pas per accedir-hi si mai no ho has fet".

La programació del festival inclou per a dissabte 17 de juliol la presentació de l’espectacle de nova creació Les dones de Mozart, un viatge a través de les figures femenines de les grans òperes del compositor austríac interpretat per la pianista Olga Kobekina, l’actriu i directora d’escena Maria Voronkova i la soprano Romina Krieger. El festival clorà diumenge 25 de juliol amb l'estrena de l'òpera Don Pasquale en versió escenificada amb un petit conjunt instrumental protagonitzada per la soprano Mireia Dolç, el tenor Jorge Juan Morata i els baritons Juan Carlos Esteve i Joan García Gomà.

Els organitzadors de la inicitiva, que pretén expandir-se a d'altres espais de la ciutat, han manifestat el caràcter col·laboratiu del festival i la intenció d'implicar les agrupacions culturals del districte per tal de consolidar la cita i fer futures edicions. "Volem que això tingui continuïtat i, tot i sabem que és arriscat, creiem que val molt la pena, però necessitem el suport del públic", afegeix Krieger.

Concert i conferència de presentació

La programació del festival, que gira entorn del món de la lírica amb propostes de diferents formats, arrencarà el 22 de juny amb un concert conferència a la Violeta a càrrec del director d’orquestra, pianista i compositor Guerassim Voronkov, el baríton Juan Carlos Esteve i la soprano i productora Romina Krieger.