Les places es coordinen per articular una nova acció conjunta contra l'augment del soroll

Sol, Diamant, Revolució, Vila, Lennon i Nord demanen la represa de la Taula de Places, que no es convoca des de l'octubre de 2019

Societat

A les tardes el jovent es troba a les escales de l'església de Sant Joan, a la plaça Virreina
A les tardes el jovent es troba a les escales de l'església de Sant Joan, a la plaça Virreina | À.G.P.

La Taula de Places, l'òrgan de participació que aplega el veïnat de les places més concorregudes de Gràcia, no es reuneix des de l'octubre de 2019 i de fet no ha calgut que es reunís almenys fins aquest abril, quan els veïns han tornat a l'anormalitat del soroll i les concentracions de visitants fins a altes hores de la matinada. Però la situació ha canviat en aquests dos mesos, de manera corregida i augmentada, per les ganes generals d'esbravar-se no només en cap de setmana, i això ja ha provocat la reacció dels veïns organitzats. "Hem d'assumir amb resignació el malestar manifest per un augment de soroll intolerable?", es preguntava Rubén, a l'audiència pública dimarts.

El Districte respon que ja ha registrat 6.500 desallotjaments i més de mil sancions

El grup Places de Gràcia fa dies que bull a xarxes socials internes i aquest dimecres al vespre sis dels seus integrants han arribat a una primera concreció: la preparació d'una acció conjunta de les places del Sol, Diamant, Revolució, Vila, Lennon i Nord i la petició d'una reunió també conjunta amb el Districte. "Hi ha un problema estructural al barri i volem que se'ns rebi per saber quines noves mesures s'aplicaran aquest estiu per solucionar aquest tema ", apunta una de les representants del grup, portaveu d'una de les places. "Ara ja no és només la quantitat de gent sinó també l'ús sovintejat d'altaveus", afegeix.

Un informe basat en els sonòmetres de Revolució, segons van exposar els veïns dimarts a l'audiència pública, assegura que entre el 9 de maig i el 6 de juny almenys 14 dels 29 dies es van superar els 60 decibels en horari nocturn durant dues hores. "No sé ben bé de què serveixen els sonòmetres sin no es prenen mesures", van complementar en la mateixa sessió veïns de la plaça de la Virreina.

El Districte, després del posicionament municipal dels últims dies a través del tinent d'alcalde Albert Batlle, que va defensar que calia viure "amb normalitat els botellots", es va defensar a l'audiència pública apuntant que els desallotjaments ja s'eleven a 6.500 casos i ja hi ha hagut "més de mil denúncies" i apel·lant a les mesures de futur contingudes en el programa de reducció de la contaminació acústica 2021-2030.

Les incidències, tot i les mesures en augment adoptades pel Districte (baldejos d'aigua a les 11, presència policial en rotació a vint punts sensibles, retocs urbanístics com els jocs i les jardineres de Sol), s'han estès i generalitzat aquestes últimes setmanes no només en les places històricament més sofertes sinó també en punts que ja havien registrat l'any passat una consolidació del soroll per concentracions de gent com plaça del Nord. Ara s'hi afegeixen Poble Romaní o Raspall i, com a conseqüència de l'efecte dissuasori de la presència policial rotatòria, també hi ha queixes de carrers secundaris on la gent es desplaça i acaba vivint la nit completa de manera itinerant per Gràcia.

Usuaris de les terrasses i de l'espai del parc infantil de la plaça del Sol