Soroll Gràcia, pla veïnal de control de decibels

Un grup de veïns de Raspall impulsa l'eina a les xarxes i s'afegeix a la plataforma d'acció conjunta de les places

Societat

La plaça del Nord, l'endemà d'una nit de botellot
La plaça del Nord, l'endemà d'una nit de botellot | Cedida

La plataforma Soroll Gràcia, impulsada des de la plaça del Raspall com a eina de control a les xarxes socials dels límits de soroll que es registren a les places del nucli històric, ha arrencat la seva activitat aquest dissabte. Amb un centenar de tuits en quatre dies, el grup ja ha aconseguit fer un retrat de l'incompliment dels nivells recomanats per l'Agència Europea del Medi Ambient (55 decibels ja es considera molest, generador de comportament agressiu i pertorbador del son), utilitzant com a base els sonòmetres oficials que l'Ajuntament té instal·lats a les places del Sol, Diamant, Revolució, Virreina, Vila i Nord. "Hem automatitzat un procés perquè cada deu minuts un tuit exposi els registres que superen el límit de 60 decibels entre les 10 de la nit i les 8 del matí a aquestes places", apunta un dels seus impulsors.

Tot i que Soroll Gràcia es lamenta de la manca de sonòmetres a places on també hi ha acumulació de gent a altes hores com Lennon, Raspall, Rovira o Poble Romaní, en aquests quatre dies ja s'han aconseguit pics de 79 decibels i no només Sol o Virreina s'han quedat soles en algun moment com a úniques places on se superaven els límits sinó que també Nord, Diamant o Vila han tingut el dolorós honor.

En aquesta mateixa línia de control del soroll, els impulsors s'han trobat amb el veïnat de Raspall aquest dilluns per demanar una reunió a l'Ajuntament i s'han obert a contactar amb els bars i terrasses de la plaça. "A Raspall no s'havia vist mai aquesta concentració de gent de dimecres a dissabte", conclouen.