Carol Duran: "Hem de crear més vincles i buscar connexions amb la gent de Gràcia"

La directora artística del CAT fa balanç d'un any excepcional marcat per la pandèmia i la mort de Jordi Fàbregas

Cultura

Carol Duran presentant el cicle La Taverna del CAT d'enguany
Carol Duran presentant el cicle La Taverna del CAT d'enguany | Josep Tomàs

Carol Duran va prendre la direcció artística del Tradicionàrius a finals de l'any passat després de 33 edicions on Jordi Fàbregas havia estat impulsor i ànima. No és nova a la 'casa' i assegura que, malgrat les dificultats d'aquest curs, tot l'equip del CAT se sent satisfet de la feina realitzada fins ara.  

"No es tracta de treballar només amb altres països sinó enfortir el que tenim aquí"

Aquest ha estat un any i un Tradicionàrius excepcionals. S'han complert les teves expectatives?
Depèn de quan em posi a analitzar-les. Perquè quan vaig començar a dissenyar el festival encara pensava que podríem fer la festa de cloenda a la plaça perquè la situació sanitària a la primavera seria millor. La mort sobtada del Jordi també ens va deixar molt tocats. Però malgrat tot ha anat molt bé, l'oferta de projectes que hem presentat demostra una molt bona salut del sector, tenim una nova generació de músics, hem aconseguit més del 90% d'ocupació. S'ha notat que el públic venia amb ganes de consumir cultura. Crec que vam ser molt valents amb la programació i hem rebut agraïment per part dels músics i del públic.

De cara al futur, voldràs seguir incidint o reforçant el caràcter internacional del 'Tradi'?
No oblidem que és Festival del Folk Internacional. La línia internacional serveix per crear connexions i xarxes entre músics d'aquí i d'arreu, connectar diferents festivals i projectes locals i de fora. És un projecte a mig termini que enforteix el sector, un intent d'aprofundir en el Tradi com a espai de creació i crear xarxes de contactes. Crec al final tothom hi surt guanyant. Perquè no es tracta només de treballar amb altres països sinó enfortir encara més el que tenim als Països Catalans.

I el públic jove? Creus que la música tradicional el té en compte?
Estant sortint molts projectes nous que arriben a un públic jove. Un exemple del darrer Tradi és Rodrigo Cuevas. Apostar per aquest tipus de proposta també és normalitzar la música d'arrel. És important mantenir l'equilibri entre la tradició i les propostes més trencadores.

Pel que fa als projectes educatius del CAT, el curs vinent es podran reactivar?
La voluntat és reprendre'ls però encara no ho sabem; és aviat per avançar què es podrà fer i què no els propers mesos.

Quina valoració fas de la Primavera Folk?
Ha anat molt bé. Hem fet 45 propostes, de les quals 21 han estat pròpies amb una assistència de 1.800 persones. En total la Primavera s'ha tancat amb 4.500 espectadors. Hem fet presentacions de llibres, de festivals, concerts ajornats. En aquest sentit va ser molt emotiu l'Almanac 40 anys, així com el cicle de la Taverna del CAT, perquè ha estat la nostra manera d'abraçar-lo, d'acomiadar-nos amb aquest cant col·lectiu.

Com veus el CAT en el seu paper institucional en l'àmbit cultural de la Vila i de la ciutat?
Crec que és un centre de referència molt més enllà de la ciutat. Però en l'àmbit de districte vull que la gent s'ho faci més seu, hem de crear vincles i buscar connexions. Un exemple d'això és el que  vam fer amb el club d'escacs Tres Peons, que venien a jugar durant Els Vespres dels Dimecres.