El retorn de la música en directe

El Soda Acústic, l'Heliogàbal o l'Almo2Bar... Esperat retrobament entre el públic i els músics a les sales i bars de Gràcia

Cultura

Aiala, una de les noves veus del soul barceloní
Aiala, una de les noves veus del soul barceloní | Cedida

Dissabte 15 de maig la banda barcelonina de funk i R&B Gensound presentava el seu segon disc, Fighting for Better Moments, a la sala Almo2bar. Aquest concert també va significar la represa de les actuacions en directe després de 14 mesos amb la persiana abaixada. La sala de Joanic tornava així al circuit de música en viu, tal i com havia fet algunes setmanes abans l’Heliogàbal (que ja té el cartell de juliol) i com ha fet recentment el Soda Acústic, un clàssic de l’oferta de jazz en viu a la ciutat. Poc a poc Gràcia recupera els bons costums. “El públic tenia moltes ganes de concerts, perquè hem omplert gairebé tots els dies”, reconeix Àngel Fuentes, “tot i les limitacions per les restriccions que encara hem de seguir”. El responsable de l’Almo2bar reconeix les dificultats de programar aquests cicles ara per ara, però assegura que és una forma de “tornar a estar al mapa” després de tants mesos tancats. "Respectant les distàncies i posant el públic perquè tingui bona visibilitat l'aforament en realitat et queda al final en un 30%", afegeix Fuentes. "Però després d'un any silenciats, és molt positiu oferir concerts de nou, tornes a estar viu a les xarxes i et retrobes també amb altres companys del sector; ha estat un any molt dur a molts nivells", assegura un dels responsables de l'equip gestor de l'Almodovar.

"Després d'un any de silenci, és positiu tornar al circuit", diu Àngel Fuentes de l'Almo2Bar

Que la gent volia deixar de banda les propostes virtuals que s’han estès des de l’inici de la pandèmia i tornar a viure la cultura i la música de forma presencial és un fet que també confirma Ferran Amado, programador del cicle Blackcelona a l’Almo2bar, una oferta de músiques negres que també ha tingut els darrers anys la seva versió a les festes de plaça Rovira, però que enguany no es podrà dur a terme. “No és només el públic, també són els mateixos músics que desitgen tornar als escenaris”, explica Amado, tot recordant l'èxit de la convocatòria del cicle.

Així Blackcelona i Mà3 Produccions han volgut programar bandes i gèneres d'estil ben diferents per sumar més públic; per la sala de Joanic han passat en aquests dos mesos, a banda de Gensound, Medalla, Lea Leone, Cómo Vivir en el Campo, The Oldians “Studio One Old Stars”, Versus, Cabiria, Aiala, Bonitx, Space Surimi o El Diablo de Shanghai. Per últim, Nom Propi, que presentarà el seu disc debut Paraules Maldites, tancarà la programació el proper 3 de juliol.

Després de la bona acollida dels darrers concerts, de cara a la tardor ja n'hi ha una desena programats. “Des que vam començar a programar concerts al 2002, el mesos d’estiu sempre fem una pausa perquè el públic prefereix el carrer, les festes majors i altres espais, així que reprendrem els cicles de nou a finals de setembre”, explica Fuentes.