111 anys de lampisteria i joguines

Tanca l'Stella Alpina, segona etapa de 42 anys de la família Borràs a l'avinguda República Argentina

Societat

Montse Celestino, a l'entrada de la botiga de joguines Stella Alpina
Montse Celestino, a l'entrada de la botiga de joguines Stella Alpina | Cedida

Aquest dijous ha estat l'últim dia de l'Stella Alpina, la botiga de joguines de República Argentina 49, i es tanca una història que arrenca el 1910 amb la lampisteria de l'avi Carlos i que es transforma l'octubre de 1979 per acollir joguines, i fins avui, comandada per Montse Celestino. Aquests dies ha estat un no parar de veïns i amics. "La gent està esverada, se'n van plorant i volen comprar qualsevol cosa, em porten flors...", diu la mestressa. 

La Montse no vol deixar de treballar -anirà a vendre roba a les Corts-, però sí tenir algunes estones més per ella, i respecta que la següent generació, la quarta dels Borràs, es guanyi la vida d'altres maneres. Mentre es fa aquesta entrevista, hi entra per exemple la senyora Nicolau: "quina tristesa, oi?". "Quines nits de Reis!", recorda la Montse. Una mica més tard, entra l'Ana María Martínez: "Fa 55 anys que sóc veïna: ja vaig conèixer la lampisteria del seu tiet [la segona generació després de l'avi] i aquí hi he comprat les joguines dels fills i dels néts". 

L'Stella Alpina reivindica haver fugit de les joguines més televisives, com les de fusta o eminentment didàctiques, intentant sortir de les inevitables nines de tota mena o el boom de les motos de Payá. La gran pregunta final, però, és: com serà el primer dia de tornar a passar? "Mentre sàpiga que no ho ha agafat ningú hi passaré, i després m'hi acostumaré". Ara les poques joguines que han quedat es donaran per Nadal a algun centre infantil, com de fet s'ha fet durant molts anys al Casal d'Infants del Raval o a campanyes radiofòniques.