L'Any Triadú mostra a la Jaume Fuster la faceta més polèmica del crític literari

L'efemèride arriba a Gràcia amb exposició a la biblioteca de Lesseps, que tindrà visita guiada de la mà de Joan Josep Isern

Cultura

Isern, comissari de l'Any Triadú, fent una conferència dimecres a la Jaume Fuster
Isern, comissari de l'Any Triadú, fent una conferència dimecres a la Jaume Fuster | Silvia Manzanera

Tot just ara fa 70 anys un jove i poc conegut Joan Triadú publicava dues antologies a l’editorial Selecta: la de contistes (1850-1950) i la de poesia (1900-1950). Les reaccions que van suscitar aquests llibres tant a Catalunya com a l’exili representen la primera polèmica literària i cultural de la postguerra. Així ho va explicar aquest dimecres Joan Josep Isern, comissari de l’Any Triadú, en la conferència que servia d’inauguració de l’exposició ‘Joan Triadú a la ciutat dels llibres’, i que acull la biblioteca Jaume Fuster fins al 15 de juliol.

Joan Josep Isern: "De l'antologia poètica, amb Riba com a pivot central, sorprèn l'estructura"

La mostra -molt "sintètica" per així poder adaptar-se a més espais durant el recorregut que farà durant tot l'any- explica la faceta de crític literari i els autors que segons ell calia llegir. "És una exposició aparentment limitada, perquè necessitaríem tota la Fundació Miró per explicar la trajectòria de Triadú però entenem que el seu habitat natural havien de ser les biblioteques", explica Isern. Per això, per treure-li més rendiment a la mostra, els seus responsables proposen una visita guiada, que tindrà lloc el 15 de juliol a les 18.30 h a càrrec del mateix Isern, com a cloenda de l’exposició. El crític literari gracienc va repassar la biografia de va repassar la biografia del pedagog i escriptor català per posar en context el seu treball com antòleg. De fet, la conferència d'Isern prenia com a base un dels set plafons de l'exposició ('Triadú tria dur') i és el resultat "d'un escorcoll" fet a la premsa que es va fer ressò del escàndol que va suposar la publicació de les dues antologies.

Per a Isern, a la de poesia sorprèn l'estructura amb un capítol dedicat a Carles Riba, un posició de pivot central que no tenien els altres dos noms considerats aleshores referents indiscutibles: Carner i Sagarra.

Aquesta mateixa setmana l'Any Triadú ha estat actiu amb l'homenatge de l'Institut d'Estudis Catalans i la inauguració de l'exposició 'A dins de classe soc feliç', de la qual és comissària Teresa Triadú.

L'Any Triadú, també a Lluïsos

El programa que commemora el centenari del naixement de Joan Triadú, que passa aquesta setmana per Gràcia, també inclourà els Lluïsos. L'entitat acollirà al setembre l'exposició 'Joan Triadú a la ciutat dels llibres', comissariada per Joan Josep Isern i Susanna Àlvarez, així com una conferència a càrrec de l'historiador de Francesc Vilanova (30-S).