Art contra el canvi climàtic

L'exposició 'Penjant d'un fil' de l'artista Dídac Ferrer eleva el debat de l'emergència del planeta amb el col·lectiu Pulmons de barri i la complicitat del nou espai Mosaïk

Cultura

El pintor Dídac Ferrer a l'espai cultural gracienc Mosaik
El pintor Dídac Ferrer a l'espai cultural gracienc Mosaik | Laia Tonolo Vidal

La mostra 'Penjant d'un fil', que s'inaugura aquest divendres i que estarà oberta al públic fins al 15 de juliol al renovat Espai Mosaïk,  és la primera exposició d'art climàtic organitzada per Pulmons de barri, a partir del treball del pintor Dídac Ferrer. El principal objectiu del projecte, segons explica el propi artista, és moure consciència sobre la crisi climàtica a partir de formació científica, però fent arribar aquesta informació científica d'una manera emocional i  fàcilment comprensible a qualsevol persona. "Malauradament fa anys que sabem que l'emergència climàtica és una realitat però la gent ho veu com una problemàtica llunyana", assegura Ferrer. 

"Volem crear coalicions amb una proposta innovadora", diu el pintor

Amb aquesta base, el pintor es va posar a treballar amb altres professionals i entitats a través del col·lectiu Pulmons de barri per fer la proposta a Mosaïk, ublicat a Gran de Gràcia 77 on abans tenia la seu el Centre Cos. Així, la mostra se centra en els efectes de la temperatura,  dels  gasos i com això afecta tot l'ecosistema; els científics aportaran dades sobre l'agricultura, l'aigua, el paisatge, les inundacions a la ciutats, i la desaparició dels  litorals i les platges. "També volem crear coalicions, converses i col·laboracions que no tindrien lloc si no es genera una proposta interdisciplinària, estranya i innovadora", afegeix el pintor. Segons l'artista, l'exposició pretén ser una conversa i un punt de trobada entre científics, comerços del barri, artistes, veïnes i veïns: "La part artística és la part que vincula, que la motiva i que és més visible. I als vídeos que projectarem dels experts s'explicarà la part científica i la part emocional, com ho viuen ells, com li afecta el canvi climàtic i què pensen del futur". 

Dídac Ferrer va créixer en ambient artístic i creatiu, amb una marepintora on l'art es va integrar a la seva vida com un fet corrent, normalitzat. "El que més m'interessa  és la  co-creació, el fet de compartir amb gent, perquè la gent disfruti el plaer de pintar.  No busco l'excel·lència o la especialització, m'interessa posar el talent o l'habilitat que tinc  al servei de tothom". 

'Penjant d'un fil' arrenca aquest divendres amb una inauguració pensada per als mecenes que han contribuït a fer possible el projecte. A partir de dissabte 10 de juliol estarà oberta a tots els públics, amb taquilla inversa o altres maneres de suport, com ara comprant un pòster o apuntant-se a un dels tallers que proposaran durant els dies l'exposició.

Laia Toniolo Vidal