BComú cedeix a la pressió creixent de les places i abordarà el problema en conjunt

Badia crida a manifestar-se divendres contra les agressions homòfobes i es mostra "content" que els presos siguin a casa

Política

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, durant una intervenció al ple d'aquest dimarts
El regidor de Gràcia, Eloi Badia, durant una intervenció al ple d'aquest dimarts | Cedida

Gràcia ha tancat el curs polític aquest dimarts en un últim ple del districte abans de les vacances en què les polèmiques creixents en l'espai públic han dominat de nou el debat més enllà del balanç de mig mandat que els grups van articular de manera previsible a l'inici de la sessió: el govern va anunciar per a les properes setmanes el projecte executiu de l'Abaceria, no es va treure l'aigua clara del futur de l'edifici de Balet i Blay i l'oposició va acusar l'executiu de no escoltar els veïns. Només la convocatòria a la manifestació d'aquest divendres contra les agressions homòfobes i el posicionament del regidor, Eloi Badia, que es va mostrar "content" que els presos independentistes ja estiguin a casa van animar aquest primer tram. 

Els veïns de les places ja sumen vuit espais i es rebategen com a Plataforma Places Gràcia

L'acceleració de la sessió es va produir, com era d'esperar, en el torn de precs relatiu al conflicte de les places quan els grups municipals de Junts i BCNxCanvi van burxar l'equip de govern de BComú-PSC sobre la convocatòria d'una reunió conjunta amb la Plataforma Places Gràcia, cosa que va anar acompanyada de tres intervencions veïnals. La plataforma, que ja agrupa vuit espais (Diamant, Revolució, Sol, Lennon, Raspall, Romaní, Nord i Virreina), va defensar que els veïns "no tenim eines" per fer front a la problemàtica i que hi ha veïns que volen marxar. "De què serveix la feina del Districte si la gent no vol viure al teu barri", va apuntar Gabriel Esteban. El portaveu de BComú, Jordi Farriol, que fins ara havia subratllat la solució cas per cas a problemes particulars, va acceptar convocar una reunió conjunta aquest mes de juliol. 

L'equip de govern també va rebre d'una banda pel replantejament de la diada del comerç, sense carpes ni espais exteriors, que segons la plataforma A Gràcia Ho Trobes sí que es van permetre a altres zones de la ciutat i de l'altra per l'encara indecisió sobre les 88 peticions pendents de terrasses que requereixen solucions específiques i a les quals el Districte va acceptar de donar resposta ara fa tres setmanes a l'Associació de Bars i Restaurants.

Les 'partiPIJes' de la mesura de govern per a joventut

Malgrat tenir patates calentes com Tres Lliris i el locals dels esplais, el Districte ha presentat una mesura de govern sobre Joventut de 2,6 milions que se centra a acompanyar laboralment i formativament el col·lectiu, però també al fet de donar veu a través dels Punts d'Informació Juvenil (PIJ). També fixa l'obertura de l'Espai Jove de Grassot el 2024.

Breus del ple

No del govern a ajornar els pisos de Penitents fins refer la Ronda de Dalt

Un prec de BCNxCanvi per ajornar fins que es cobreixi la Ronda de Dalt els pisos socials de la carretera de Sant Cugat, que mantenen enfrontat el Districte amb l'AV Vallcarca Penitents, va rebre el no de l'equip de govern. "No creiem que calgui supeditar-se", va apuntar el portaveu de BComú, Jordi Farriol. Els veïns van interpretar com "una vulneració de drets" l'anunci de la licitació el 2017 amb un edicte als diaris comparat amb les sessions informatives el 2020 on ja no hi podien intervenir en el projecte. 

BComú i Junts topen per un ajut extra a les entitats històriques

La proposició de Junts de crear una nova línia de subvencions triennal per a entitats històriques va motivar una de les topades del ple amb BComú. La proposta va ser aprovada, amb els vots contraris del govern, però el portaveu dels comuns, Jordi Farriol, va advertir que l'oposició volia "convertir el debat "en si estimem o no les associacions" quan la qüestió, al seu parer, és que "trenca la realitat normativa amb valors com trajectòria o tipologia.