La plaça Mons, el metro Vallcarca i els carrers Antequera i La Granja centren les obres d'estiu a Gràcia

La canalització d'aigua de Travessera de Gràcia tornarà a provocar talls al nucli històric

Societat

Obres de l'ascensor nou al metro de Vallcarca, a l'altura del carrer Gomis
Obres de l'ascensor nou al metro de Vallcarca, a l'altura del carrer Gomis | À.G.P.

Els grans clàssics de l'estiu, les obres que poden esperar a aquesta època de l'any per impactar al menys possible per la reducció de la mobilitat i de la població resident a la ciutat, tindran a Gràcia enguany tres punts calents a l'agost (la plaça Mons, el metro Vallcarca i la Travessera de Gràcia), a més a més d'un parell de carrers secundaris com són Antequera a la Salut i La Granja, per sota de la Travessera de Dalt. 

La reforma de la plaça Mons és el projecte de més envergadura de tots els programats. El distribuidor entre Vallcarca i el Coll i més enllà cap al Carmel, d’on surt el passeig de la Mare de Déu del Coll i a on s’arriba a l’avinguda República Argentina pel pont, arrencarà els treballs la setmana del 6 d'agost i el gran canvi és que deixarà de ser una rotonda. La coneguda reconversió de la plaça en un espai de vianants a banda i banda, el pas de vehicles en calçada d’1+1 i l’eliminació del funcionament que ha tingut fins ara s'acompanyarà del canvi de la calçada de llambordes amb un tall que reduirà el soroll i el moviment de les peces. Els treballs d'urbanització s'allargaran fins al febrer de 2022. 

Amb aquesta temporalitat també s'aborden les fases d'estiu amb impacte en el trànsit de les obres de millora de l'accessibilitat al metro de Vallcarca, amb un ascensor nou que ja fa setmanes que desplega treballs al talús del carrer Gomis cap a República Argentina. Les fases de l'agost tenen a veure  amb una connexio de clavegueram i la previsió és que també duri l'impacte de reurbanització fins al febrer. 

El programa de plataformes úniques suma dos nous carrers en obres a partir d'aquest estiu: un és Antequera, a la Salut, que s'arranjarà fins a l'entrada superior del futur parc de la Font del Carbó, que connecta amb Marianao i amb el Park Güell; l'altre és La Granja, entre Sant Salvador i Travessera de Dalt, també igualarà la calçada al nivell de la vorera. Les dues obres duraran fins al desembre. 

Finalment, com ha passat en anteriors estius a Gran i al tram inicial de Travessera de Gràcia des de Gal·la Placídia, la canalització d'aigua farà tallar el trànsit la primera quinzena d'agost a Travessera a l'alçada de Torrent de l'Olla.

Vedruna, Sagarra, Galatea i Teresianes arrenquen obres

Després del Turó del Cargol, on ja es treballa des de passat Sant Joan, l'escola Vedruna del carrer Gran i els centres Sagarra (av Vall d'Hebron), Galatea (av Vallcarca) i Teresianes (Travessera de Gràcia) també tindran estiu d'obres. Vedruna continua els treballs del passat estiu, amb la reforma de la vorera per a espai d'estacionament escolar, i la resta redueix carrils en el marc del programa Protegim Escoles.