La Festa Major tindrà guarnits elevats, un màxim de tres actes diaris per carrer i tancarà a la 1

L'accés als espais de festa es farà per comptatge d'aforament i la Fundació i el Districte treballen per tancar el pas pels trams festers si hi ha un concert

Societat

Veïnat de Joan Blanques de Baix de Tot, aquest dimecres elaborant guarnits al seu local
Veïnat de Joan Blanques de Baix de Tot, aquest dimecres elaborant guarnits al seu local | À.G.P.

La Festa Major de Gràcia 2021, malgrat el nou clima d'incertesa sobrevinguda per les últimes dades de la pandèmia, ja té un escenari definit d'actuació que s'acosta sense arribar-hi a la normalitat, que es va perdre l'any passat quan el programa va ser eminentment retransmès a través de les xarxes socials i els carrers -guarnits només amb un sostre de compromís de 20 metres- van quedar insòlitament deserts entre el 15 i el 21 d'agost.

El programa busca normalitat però sense concurs de guarnits ni castells ni cercavila popular

Enguany la Fundació Festa Major planteja una tercera via amb el guarnit tot elevat i sense laterals invasius. "Que hi hagi només sostre no vol dir que no hi hagi portalades; la condició és que tot ha de ser elevat i que en cas que hi hagi laterals, no han de tenir gruix, per complir aforament i passejar amb facilitat", ha explicat la presidenta de la Fundació, Carla Carbonell.

La Fundació Festa Major, segons Carbonell, treballa amb la previsió que les condicions i limitacions actuals no aniran a més fins al punt de posar en perill un programa d'activitats ja eminentment presencial; l'any passat hi havia un pressupost de festa virtual de 18.000 euros i ara aquesta partida s'ha fixat en 3.000 euros. "M'imagino la festa més normal del que es pot preveure, malgrat que tenim gent que té por i alhora gent que necessita fer coses", argumenta Carbonell. L'organització, en tot cas, no abandona del tot l'escenari virtual perquè l'any passat va acostar la festa a gent gran que no vol baixar al carrer o a veïns que marxen fora.

En aquest plantejament de quasi normalitat, l'estructuració de la Festa Major, a partir dels debats que s'han succeït des del febrer amb les comissions dels 23 carrers participants enguany (Perla agafa any sabàtic), s'ha consensuat al voltant d'un màxim de tres actes diaris, només un dels quals serà un concert. "I un teatre musicalitzat no és un concert", matisa Carbonell.

La Festa Major 2021 no anirà gens ni mica a màxims, doncs, perquè les comissions de carrers són conscients que es viu de nou un any atípic, i on prevaldran els controls d'aforament, la seguretat sanitària i el sentit comú. Sí que hi haurà el pregó però a la sala d'actes del Districte i no a la balconada, no totes les places tindran activitat (la Fundació reforça Joanic per descongestionar altres espais i el Districte només programarà a dos espais encara per definir) i el concurs de guarnits tampoc es farà enguany però serà substituït per un acte de germanor entre els carrers. El grup de cultura popular ja ha descartat fer una prova pilot de trobada castellera i la cercavila, com que només s'avaluen activitats estàtiques, amb tota probabilitat tampoc es farà.

Festa diürna. La part de la celebració que més preocupa a la Fundació Festa Major i al Districte, en qualsevol cas, és la mobilitat -que es concentra entre les 18 i les 20 hores- i fins i tot la possibilitat de tancar trams guarnits en benefici de disposar del màxim d'espai en algunes activitats per garantir la distància social. En aquest sentit, com ja es va aplicar l'any passat, hi haurà almenys dues persones a cada accés de carrer guarnit fent comptatge d'aforament. "Si hi caben cent persones al carrer, restant espai d'escenari i percentatge de limitació, la resta no entrarà i sí que treballem amb la idea que amb un concert sí que calgui tancar el carrer", afegeix Carbonell.

La contenció que caracteritzarà la Festa Major 2021 encara té un últim detall important: l'horari de tancament. La proposta de les 12 de la nit que la Fundació va plantejar a finals de maig s'ha retocat amb mesura i la festa acabarà a la una.

Detall d'un guarnit al local de Verdi del Mig, aquest dimecres