Olga Tragant: "Al sector de la dansa, l'impuls i l'aposta per la creació no s'han perdut"

La ballarina i coreògrafa es divideix entre l'escola de Gràcia i tragantCamp, a la Noguera, impulsor del festival Natures

Cultura

Olga Tragant, coreògrafa, ballarina i professora de dansa a l'escola i centre de creació gracienc tragantDansa
Olga Tragant, coreògrafa, ballarina i professora de dansa a l'escola i centre de creació gracienc tragantDansa | Cedida

El centre d'educació i creació gracienc tragantDansa és un dels espais de referència en el sector de la dansa amb un recorregut que arribarà als 20 anys el 2022. Liderat per la ballarina i coreògrafa Olga Tragant, el projecte es va expandir cap a terres de la Noguera, i amb tragantCamp, a l'Alzina de l'Aguda, aquest any faran la tercera edició del festival Natures, una proposta de dansa i arts plàstiques que experimenta amb l'art urbà i el món rural.

Com valores aquest curs?
Hem intentat sobreviure com hem pogut, mantenint l'activitat, primer en format virtual i en el moment que vam poder tornar a la sala doncs fent presencial tot i les restriccions. Evidentment es va notar molt la baixada de l'assistència. No et queda més remei que reduir les propostes per poder mantenir el projecte. Hem seguit sota mínims i no ens hem atrevit a ser molt ambiciosos.

Les escoles de música i de teatre de Gràcia es van sumar a la protesta del sector pel tractament rebut durant la crisi sanitària. I els centres de dansa?
Tot plegat semblava una mica injust  perquè una part del sector podia obrir en unes condicions i altres no, hi havia diferències entre escoles reglades, autoritzades i no, etc... També entenc que és complicat gestionar la situació.

Ara ja noteu certa recuperació?
Des de la primavera que notem un canvi en la participació i aquest darrer trimestre, que hem fet tot presencial i hem vist una remuntada en tot.

L'altra pota del projecte, TragantCamp, a la Noguera, com s'ha vist afectada?
Aquí sí que vam haver d'anular tots els projectes, perquè l'activitat de TragantCamp requereix de mobilitat o allotjaments i hi havia molta més dificultat per poder mantenir-ho. Però ara a l'estiu les perspectives sí son bones; la gent té moltes ganes de sortir, ballar, moure's...

El festival Natures també és farà enguany?
Sí, el farem el 2 i 3 d'octubre, que seran les jornades obertes al públic, més d'exhibició. El pont del 12 d'octubre farem laboratori i les residències d'artistes, tant de dansa com d'arts plàstiques. L'any passat, malgrat les restriccions i seguint totes les mesures de seguretat vam poder celebrar la segona edició. N'estem contents.
Com creus que ha afectat la pandèmia en termes de creativitat?
Per una banda està la part pràctica i econòmica, amb efectes evidents, però després està la part de creació. Veig la gent molt il·lusionada i una aposta clara pels projectes de creació. L'impuls i les ganes no s'han perdut, tot al contrari.

L'any vinent celebreu 20 anys. Teniu res en ment?
Sembla impossible... Si fa quatre dies que estàvem celebrant els 10 anys! Ara el projecte s'està expandint més cap a la Noguera, i veiem molt interessant la combinació de la part artística urbana amb el món rural.