Gràcia estrenarà les plaques a Joan Perucho, Dolors Aleu i Francisca Rius el proper trimestre

El grup de treball avala la placa a Aute, amb el matís municipal ara d'una espera de tres anys, i desestima el faristol a Triadú

Política

Vandalisme al mirador Joan Sales
Vandalisme al mirador Joan Sales | Cedida

Se n'ha parlat en els últims dos anys però haver-hi data fixada no s'ha concretat fins aquesta setmana: Gràcia accelerarà la col·locació de noves plaques dedicades a personalitats rellevants com Francisca Rius, Dolors Aleu i Joan Perucho en els propers tres mesos amb creu vermella ja al calendari. 

El grup de treball, reunit aquest dilluns en última sessió abans de l'estiu, ha anat per feina i ha especificat que el primer acte es farà en honor a Rius en plena Festa Major, el 18 d'agost, a la façana de la casa del carrer Milà i Fontanals 29 on va viure aquesta dibuixant i escriptora, autora d’un dietari durant la Guerra Civil a Barcelona i un dels personatges que el llibre Dones de pes ha rescatat de l'oblit. Una altra festa major, la de la Salut, tindrà com a acte central la col·locació de la placa a Dolors Aleu, a la torratxa del carrer Molist que encara destaca el cognom de la considerada primera metgessa de l'Estat espanyol a la seva façana; la data en aquest cas serà a mitjans de setembre. En tercer lloc, l'Any Joan Perucho, impulsat pel Govern el 2020, té prevista l'acció pendent de la placa a la casa de l'escriptor per al proper 28 d'octubre. 

La reunió del grup de treball també ha avalat el reconeixement a Luis Eduardo Aute que la plataforma cívica #auteplacarovira ha impulsat en els últims mesos i s'han posat sobre la taula diversos models d'homenatge com un faristol a la plaça o una placa al carrer Massens -a la casa de la família paterna- o a la plaça seguint l'estil recordatori a Rodoreda a Diamant o a Schönberg a la Baixada de Briz. La consellera de Nomenclàtor, Àngels Tomàs, ha precisat que l'Ajuntament ha acceptat finalment no equiparar els noms de carrers a les plaques i que l'espera només serà de tres anys. També en el mateix punt de l'ordre del dia s'ha avalat la placa a l'escriptora, periodista i militant d'ERC, Rosa Maria Arquimbau.  

Polèmica amb Triadú. Una petita polèmica, d'altra banda, ha fet topar els responsables de l'Any Triadú i la ponència de Nomenclàtor de Barcelona, que ha desestimat la proposta de faristol a Rambla de Prat per duplicar el reconeixement que ja s'ha aprovat a Sarrià-Sant Gervasi amb la placa a la casa on va viure a Riera de Cassoles 9. "Ens trobem davant la paradoxa que a Gràcia, el seu barri de tota la vida, no hi haurà cap referència en l'espai públic a Joan Triadú", han apuntat en una carta.

Protesta per la vandalització de Joan Sales, Poble Romaní, Consol Casals i refugi del Diamant

La placa trencada al mirador, pintades a les rajoles dedicades al Gato Pérez a la plaça, guixades (amb rotulador lila) al nou mirador i cartells enganxats als badalots d'entrada a l'espai de memòria són episodis que han motivat que el grup de treball estigui elaborant un text de protesta.