Homenatge veïnal a Abel Paz, l'homenot llibertari de Verdi, en el centenari del seu naixement

Casal i Ferrer, els seus biògrafs i veïns de Lesseps, impulsen un reconeixement el 12 d'agost: "potser apareixerà algun pasquí a la porta de Verdi 109"

Societat

Abel Paz, homenot llibertari
Abel Paz, homenot llibertari | Cedida/Sofia Moro

Ja han passat dotze anys de la mort d'Abel Paz o Ricard Santana, dit Diego Camacho de naixement, que va morir un 13 d'abril a l'edat de 87 anys. Tal com va publicar aquest setmanari (vegeu núm. 294), un amic que li portava els diaris i l'ajudava sovint, Mariano Maturana, va trobar-lo cap al migdia d'aquell dia al seu pis del carrer Verdi 109 quan acabava de tenir un atac de cor. Maturana mateix va explicar aleshores que Paz va ser traslladat de manera immediata a Sant Pau, on va entrar en coma i va morir poc després. El 16 d'abril les cendres de l'homenot llibertari s'envolaven a la platja de Montgat. 

El mes que ve, el 12 d'agost, farà 100 anys del naixement d'Abel Paz, i els seus biògrafs, Fernando Casal i María Antonia Ferrer, han volgut marcar la data amb un petit recordatori homenatge. "Potser apareixerà algun pasquí enganxat a la porta de Verdi 109", explica Casal en conversa amb aquest setmanari. 

L'adreça de Verdi 109 té una forta càrrega de memòria històrica, principalment perquè Abel Paz, altrament dit "senyor Camacho" per l'administradora de la finca, Anna Alié, tenia sempre gent a casa, assajava discursos i fins i tot preparava una ruta de l'anarquisme a Gràcia quan la mort el va sorprendre. Però Verdi 109, la Pensión Verdi per als amics llibertaris, encara va tenir una segona vida polèmica: al 3r 1a -on hi va viure molts anys Paz abans de traslladar-se al Principal pels seus problemes de mobilitat-  hi vivien a principis de 2020 la Siham i la seva família, tres menors i dos adults, en un pis tutelat i gestionat per Llar de Pau, l’obra social de la Companyia de les Filles de la Caritat. L'Oficina d'Habitatge va denunciar "coaccions" als inquilins i Llar de Pau va adduir aleshores que les condicions de la família "han millorat i altres famílies esperen". A finals de febrer es va executar el desnonament i hi va haver manifestacions a la porta de la seu de Llar de Pau, al carrer Josep Jover de Vallcarca.

L'Ateneu Llibertari inclou Verdi 109 en les seves rutes històriques

L'anomenada Pensión Verdi ja és un punt del recorregut que el grup de memòria de l'Ateneu inclou en les seves passejades periòdiques, l'última de les quals va ser el 5 de juny. Mariano Maturana, amic d'Abel Paz fins als darrers dies, va explicar el vincle dels Quixots amb la seu de l'ateneu el 1936 on ara hi ha el Cercle.

Abel Paz, de jove