Indignació del Coll per l'enderroc imminent de Balet i Blay i el desinterès de Patrimoni

Les entitats interpel·len a la Generalitat com a darrer recurs per aturar les obres i salvar el projecte d'un centre d'interpretació

Cultura

Bastida a l'edifici de Balet i Blay que dona al carrer Cartago
Bastida a l'edifici de Balet i Blay que dona al carrer Cartago | Cedida

L'anunci de Patrimoni sobre el nul valor arquitectònic dels antics estudis cinematogràfics Balet i Blay i, en conseqüència, la proposta del Districte de buscar una alternativa més endavant als baixos de l’edifici o en un altre espai han estat el cop final per al front d’entitats i veïns que reclamen un centre d’interpretació del còmic i l’animació al lloc on es va rodar Garbancito de la Mancha, el primer llargmetratge de dibuixos animats de l’estat espanyol. L’antic estudi, situat al carrer Mare de Déu del Coll, ha capitalitzat la lluita d’entitats com el Centre d’Estudis Coll-Vallcarca o la Federació de Barris de Gràcia que en les darreres setmanes, davant l’imminent enderrocament de l’edifici (a hores d'ara amb l'interior buit i una bastida exterior muntada) havien intensificat les reunions amb Districte i la propietat, la família Marsans. Ara, l’última esperança, la Generalitat. “No entenem la voluntat de no fer res quan es tracta de salvar una referència cultural i de valor per al país”, assenyala Francesc Ruestes, portaveu de la Federació de Barris de Gràcia.

Els propietaris de l'edifici ja han avisat a les entitats que no aturaran les obres

Els moviments sobre el futur de l'edifici van començar fa més temps. De fet, l'espai portava cinc anys abandonat abans que els propietaris decidissin fer una promoció d'habitatges. Amb data 28 de gener es va signar per part del regidor Eloi Badia la llicència d'obres, amb un termini d'execució de 18 mesos. De tota manera, la família propietària -la mateixa que va cedir a l'Ajuntament l'edifici de l'Alberg Mare de Déu de Montserrat- va accedir a reunir-se ara fa uns dies amb els portaveus de les entitats i, tot i que va assegurar que no aturarien les obres, va animar-los a seguir defensant el projecte.

Així, mentre el miracle no arriba, les entitats segueixen insistint en el "desastre" que representa aquest enderrocament i denuncien "la manca de visió de les administracions i els polítics". "Podíem haver fet el millor centre d'interpretació de l'animació i del còmic del món", apunta Josep Callejón, del Grup d'Estudis, "ens han demostrat que la cultura i els polítics no es complementen". "No existeix cap alternativa, només salvar l'edifici, que té un valor i una potencialitat de futur més enllà de l'arquitectònic", clou Ruestes.

Esperant la trucada del darrer minut

Després de donar per perduda la batalla del Museu del Còmic i la Il·lustració (exiliat a Sant Cugat i Terrassa), les entitats del Coll-Vallcarca han centrat les reivindicacions entorn la memòria i el patrimoni cultural del barri en salvar l'edifici de Balet i Blay. Sense el suport de Patrimoni ni Districte, han fet arribar directament la proposta a Cultura de la Generalitat esperant que passi un "miracle".