Els autèntics protagonistes

Graciencs a la contra: Gràcia Solidària

per Òscar Mejías Blanch

La contra

Taller de costura adreçat a dones organitzat per l'entitat Ak benn a Dakar (Senegal)
Taller de costura adreçat a dones organitzat per l'entitat Ak benn a Dakar (Senegal) | Cedida

Tot i ser filla de Sarrià, la Mima Sant va venir a Gràcia el 1972. I, malgrat que ara ja no hi viu, el barri la va marcar tant que mai ha deixat de tenir-hi una connexió. Va ser al 2005 quan, juntament amb altra gent, la Mima funda Amics d’ak ben, una entitat sense ànim de lucre que es dedica a donar suport a ak benn de Dakar. Ak benn és una entitat creada l’any 1995 pels germans de Taizé (Kër Taizé) al barri de Grand Yoff de d'aquesta ciutat senegalesa. 

La tasca d'ak benn a Dakar és mirar pel futur de la gent de la zona: dones, joves i infants hi acudeixen per descobrir, construir i crear lligams

Ens trobem davant d’un cas curiós, ja que primer neix l’Association ak benn a Dakar i, més endavant, neix la contrapart, els Amics d’ak benn. “En el nostre cas és el Sud qui ajuda al Nord, és el Sud que té les iniciatives i fa el treball important”, comenta la Mima. L’aportació d’Amics d’ak benn a la iniciativa de Dakar és la d’ajudes a través de materials, venent l’artesania i amb altres maneres que es puguin suggerir, o amb l’adhesió com a associats, per a alguns amb donatius puntuals o regulars.

Llavors, quina és la tasca d’ak benn a Dakar? Es tracta d’una associació que miren pel futur de la gent de la zona: dones, joves i infants són els que hi acudeixen per descobrir, construir i crear lligams. I la Mima està molt orgullosa del camí recorregut. “S’arriba fins aquí amb molt de treball. Per això no ens agrada parlar de voluntaris sinó de compromís. Compromís dels responsables, joves, dones i infants del barri de Grand Yoff i aquí a Catalunya de les persones que creuen en la tasca que hem assumit i que, tot i ser voluntaris tots, ens hi dediquem amb professionalitat”. És així com han arribat a construir tota mena d’iniciatives, basades en els seus mercats, botigues, de tu a tu, on hi venen l’artesania que fan a ak benn. I no només això, sinó que també organitzen esdeveniments diversos com trobades, xerrades o exposicions. I, particularment, la Mima hi aporta el seu granet de sorra “col·laborant sobretot amb el que sé fer millor, com és dibuixar, opinar sobre els seus dissenys i donant un cop de mà a les dones i als infants i, per descomptat, als animadors”.

Davant de la pregunta de com animaria la gent a col·laborar, la Mima insta a “interessar-se per tot, pel món on es viu, per les nostres respectives cultures i el seu entorn, pel treball ben fet, la tècnica, l’art. És també una invitació a donar més, a donar-se generosament. Així, de mica en mica, els infants, els adolescents, més tard joves, les dones esdevenen els autèntics protagonistes del projecte”.