Verónica Pallini: "Volem guanyar públic amb un cartell d'alta qualitat pedagògica"

El projecte de Porta4 renascut com a L'autèntica celebra 15 anys i afronta el curs amb més teatre infantil i projectes nous

Cultura

La impulsora i ànima de L'autèntica, Verónica Pallini
La impulsora i ànima de L'autèntica, Verónica Pallini | Cedida

Nascuda del projecte Porta4, que va començar a fer les seves passes ara fa 15 anys de la mà de l’actriu i antropòloga Verónica Pallini. Tot just abans de la crisi sanitària, l'autèntica va fer el gir definitiu dos anys després del trasllat al carrer Martí per tal de consolidar l’aposta pel públic infantil, reforçar l’escola de teatre i cinema i impulsar la producció pròpia. Després d'un curs difícil, l'equip segueix treballant sobre aquests eixos per encetar la nova temporada amb projectes nous.

Crisis econòmiques, un canvi de seu, una pandèmia i 15 anys de projecte. Quin és el secret?
El secret és estar a Catalunya,  a més de cuidar-nos i que ens cuidin, i molt esforç, sobretot. Si saps gestionar i el servei que ofereix és bo, el percentatge de triomf és alt.

Com heu viscut els efectes de la crisi sanitària?
Ha estat molt difícil. Sobretot els mesos amb més restriccions, perquè era molt complicat mantenir les classes online i només vam poder quedar-nos amb el 60% de l’alumnat. Crec que el llenguatge virtual al teatre no se sosté a llarg termini. Em sembla que la gent també s’estava cansant.

Com van quedar les reivindicacions de les escoles de teatre?
No hem aconseguit gaire. L’àmbit de l’escola està desangelada perquè hi ha criteris que no ens uneixen, les diferències no ens sumen i llavors és molt complicat interlocutar amb l’administració. No vam ser escoltats. De totes formes em sento més part del projecte teatral.

De tota manera, la part de formació és clau a L’autèntica, oi?
Sí, seguim amb una formació molt poderosa per a infants i joves i una formació professional que obrim cada tres anys (és com una delicatessen). Tenim formació especialitzada i un súper equip docent.

Quins són els principals eixos de L’autèntica?
Arranquem fent una aposta forta per les produccions pròpies. La darrera ha estat la instal·lació audiovisual per a infants ‘Oh, uh, ah, ei! Terra, Aire, Foc, Aigua’, i el proper 30 d’agost estrenem un recorregut auditiu per diferents places de Gràcia, una proposta en col·laboració amb el Taller d’Història. A finals d’any també tenim un projecte potent de teatre documental.

L’aposta pel teatre infantil és un dels eixos del projecte. Quins són els criteris a l’hora de programar?
Sí, totalment, és una aposta forta perquè no hi ha gaire oferta de teatre infantil a la ciutat com la nostra, i per això volem guanyar públic obrint-ho a més persones. Sobretot volem que hi hagi molta qualitat pedagògica. S’ha de cuidar el públic infantil amb un llenguatge molt treballat. Les companyies de teatre per a bebès i infants fan treballs molt fins.

Amb el trasllat a prop de plaça del Nord, volíeu també apropar-vos a d'altres entitats i fer xarxa amb l'entorn. Ho heu fet?
Amb la pandèmia ha estat més complicat però estem en diàleg  constant amb  Lluïsos de Gràcia, i també amb La Salle. Tenim una relació estreta i cordial amb el comerç. Gràcia també facilita molt la col·laboració.

Previsió per la nova temporada?
Centrar-nos en les tres potes del projecte: l'escola, les noves produccions i la programació a la petita infància. I seguir amb il·lusió. Perquè el sector no para.