La música sona als terrats de Gràcia

La Clàudia i l'Adriana han organitzat als terrats de la Vila més d'una desena de concerts en els darrers dos mesos

Cultura

Concert de Júlia Pigali a El Terrat d'Or
Concert de Júlia Pigali a El Terrat d'Or | Ivar Teunissen

El Terrat d’Or és un projecte que neix entre parets gracienques durant el confinament amb el propòsit de ser un nou espai de concerts. Es materialitza poc després que la vida torni als carrers i, sobretot, als terrats.

Per què neix El Terrat d’Or?
Naixem perquè durant el confinament ens preguntàvem què farien els nostres amics músics quan tot tornés a agafar ritme. On anaven a fer els bolos? Vam començar a fer concerts al terrat comunitari del nostre bloc perquè poguessin actuar, i va funcionar molt bé.

Com van anar els primers concerts?
Érem molt pocs però era bonic perquè tot era de proximitat. Els sucs eren de Cal Valls, les cerveses de la Rosa de Foc, i amb el que guanyàvem de la venta d’entrades pagàvem les artistes.

I decidiu continuar amb el projecte.
Sí, poc després de començar ens van contactar des de La Muriel per si volíem fer-hi un cicle de concerts. Vam ajuntar iniciatives fins que va arribar la segona onada, que ho va posposar fins a aquest maig. Tot i això, el format ens ha jugat a favor perquè les restriccions pel Covid pràcticament no ens afecten.

Per què és tan especial aquesta intimitat?
De vegades quan vas a concerts més multitudinaris no connectes gens amb el cantant perquè no sents que estigui cantant-te a tu. Nosaltres valorem molt la interacció entre l’artista i el públic, és la màgia del projecte. A més, l’adreça és secreta i això ho fa més especial encara.

Clar, això no passa en ambients més' mainstream'…
Exacte. A sales com la Barts, per exemple, no hi ha la màgia que un cantant toqui per només trenta persones. Nosaltres hem recollit els nostres interessos i n’hem fet un projecte. El fet que sigui a l’aire lliure ho fa més diferent. Pot venir el mateix artista més d’un cop, però no serà el mateix concert, perquè no farà el mateix temps, per exemple.

Només contempleu la disciplina musical?
No, de fet hem tingut dues exposicions al Terrat. Vam tenir la Gala Pont, i ara en tenim una de la Jana Abril. Uns amics ens van ajudar a idear-la perquè es pogués muntar i desmuntar cada dia.

Heu creat comunitat?
Completament. I és bonic, perquè ve gent coneguda, desconeguda, venen músics i artistes d’altres disciplines i creen sinergies entre ells. És una manera molt orgànica de conèixer-se i de crear una xarxa cultural.

I aquesta xarxa cultural transcendeix Gràcia?
Creiem que Gràcia és un lloc especial. Ningú se sorprèn amb aquestes iniciatives, no són projectes puntuals. També és veritat que ara mateix som pràcticament el centre de la ciutat, molta gent es coneix i constantment hi passen coses. Això sempre t’ho fa fàcil.

Verónica Garcia