Jordi Cuixart serà el pregoner de la Festa Major de Gràcia 2021

La figura del president d'Òmnium supera per consens polític i social condicionants habituals de l'elecció com el valor afegit de les dones o campanyes més conjunturals

Societat

Jordi Cuixart, president d'Òmnium
Jordi Cuixart, president d'Òmnium | Òmnium

Jordi Cuixart, president d'Òmnium i un dels dirigents independentistes presos arran de la sentència del Procés que més dies ha passat privat de llibertat, serà el pregoner de la Festa Major de Gràcia 2021 el pròxim 14 d'agost a les 19 hores a la plaça de la Vila. Així ho han acordat aquesta setmana Fundació i Districte, amb el plàcet d'Òmnium, tancant un dels serrells més importants que quedaven de la festa.

Fundació i Districte retoquen el pla de festa amb tancament a les 00.30 hores

La proposta de Cuixart, que s'ha imposat a condicionants habituals en la tria del pregoner com el valor afegit que sigui una dona -l'últim home en solitari va ser l'expresident Ricard Estruc el 2014- però també a campanyes locals com la que enguany ha promogut l'entorn de l'Europa a favor de la figura d'Àlex Capi Cano com a símbol de l'ascens a Segona RFEF, ha tingut com a principals punts a favor no només el fort pes que té el dirigent independentista com a referent de la societat civil sinó la seva presència habitual a activitats culturals i a la vida quotidiana de Gràcia.

També a nivell de la política local la figura de Cuixart és la que ha generat un consens més ampli entre el govern de BComú-PSC a Gràcia i la majoria dels grups municipals, amb alguna polèmica en relació a les pancartes a la balconada de la seu del Districte però amb posicionaments habituals del regidor, Eloi Badia, a favor de la llibertat dels presos. Cuixart ha participat en repetides ocasions a través del telèfon des de la presó de Lledoners o presencialment en un dels primers permisos que va tenir en règim de tercer grau en l'habitual concentració dels dilluns a la plaça de la Vila.

Festa Major assegurada. La tria de Cuixart com a pregoner accelera definitivament la confirmació que enguany, malgrat la incertesa creixent dels últims dies per l'última onada de la pandèmia, hi haurà Festa Major. La informació d'eixos troncals de la festa com el pla de seguretat s'ha anat coneixent a comptagotes i sempre amb plans alternatius sobre la taula. A tall d'exemple, els horaris de tancament ja han canviat tres vegades: la proposta inicial era 00.00 hores, ara fa quinze dies la Fundació Festa Major va comunicar als carrers el límit de les 01.00 hores i ara, amb l'afectació del toc de queda, se situa a les 00.30 hores.

El model sui generis de Festa Major 2021, amb sostres elevats i figures que milloren el sostre simbòlic de l'any passat però sense concurs de guarnits, amb control d'aforament i tancament del pas de vianants al carrer o plaça quan hi hagi una activitat musical i amb un màxim de tres activitats per dia a cada eix, s'ha seguit esmolant aquesta setmana amb un nou comunicat intern: les barres de bar de les comissions de festes només estaran obertes quan hi hagi activitat cultural i els àpats populars a la via pública no estaran permesos.

El president d'Òmnium, en un acte recent davant la seu de l'entitat