Raspall encapçala l’altra festa amb un homenatge a les dones de la Revolta de les Quintes

Sant Pere Màrtir s’inclina enguany per fer un any sabàtic a causa de les restriccions sanitàries i les dificultats de control dels visitants

Societat

Les festes alternatives de Raspall, en l'edició de 2015
Les festes alternatives de Raspall, en l'edició de 2015 | A.B.

Les festes alternatives, part indissociable de la Festa Major de Gràcia, es definiran enguany amb un escenari principal i potser únic a l’entorn de la plaça del Raspall, on la Comissió de Festes Populars, que impulsa l’ateneu La Barraqueta amb la col·laboració d’altres col·lectius com el Sindicat d’Habitatge o Feministes, han dibuixat un programa de festes que pivotarà a l’entorn d’un gran homenatge a les dones que van liderar ara fa 151 anys la Revolta de les Quintes.

Aquest era, de fet, el guarnit que hi havia previst l’any passat -quan se celebrava l’efemèride amb números rodons- i els festers han seguit considerant vàlida la proposta per al 2021. “Volem remarcar aquella imatge de les dones entrant a l’Ajuntament de Gràcia i cremant les llistes de quintes”, explica una portaveu de la comissió de festes.

També en aquesta línia les festes alternatives fixen en el programa el pregó alternatiu a la plaça de la Vila, com sempre quinze minuts abans del pregó oficial del dia 14 d’agost a les set de la tarda. “Serà un pregó alternatiu per evocar aquella revolta”, afegeix la mateixa font.

Sobre el programa estricte, a la plaça del Raspall no hi faltaran clàssics dels col·lectius que es reuneixen tot l’any a la Barraqueta com ela glossa i el ball de bot (diumenge 15) o el taller de salsa (divendres 20), si bé els caps de cartell musical seran El Pony Pisador, que presenten el seu nou disc jaja salu2 amb el seu habitual folk desenfadat i humorístic (vegeu entrevista).

Un altre dels valors forts del programa és l’espectacle Ay madre de Nuri Total, en un espectacle que retrata les llums i obres de la maternitat (dimarts 17). Per als més sorollosos, també queda subratllat en el programa la Sorollada amb conjunts de metal i punkrock.

D’altra banda, les festes alternatives es quedaran enguany amb un únic escenari, tenint en compte que l’ateneu independentista La Torna, ara a Goya, s’inclina per fer any sabàtic i no guarnir ni tan sols el sostre del carrer Sant Pere Màrtir a causa de les restriccions sanitàries. També el Casal Popular Tres Lliris, a l’hora de tancar aquesta edició, s’inclinava per fer “alguna cosa però molt reduïda” .