La Festa Major 2021, nou temps d’incertesa, esperança i llibertat

Sanjosex, Mazoni, Da Souza, Cathy Claret, Elena Gadel i Marta Robles, El Pony Pisador i Balkan Paradise Orchestra, concerts destacats, a més del pregó de Jordi Cuixart i l’homenatge a Jordi Fàbregas

Societat

Membres de la comissió de Llibertat amb el guarnit que homenatja els 150 anys de Festa Major del carrer
Membres de la comissió de Llibertat amb el guarnit que homenatja els 150 anys de Festa Major del carrer | S.M.

La Festa Major 2021 no serà virtual com l’artefacte experimentat l’any passat (van ser una quarantena d’activitats a la xarxa i zero gent als carrers) ni tindrà tampoc la dinàmica massiva i popular a través de la qual Gràcia ha tingut el seu puntet en el mapa internacional. Encara tremolant per les xifres de rebrot pandèmic de juliol, l’estructura de la festa ha buscat el camí possible del mig desplegant-se a mig gas -un màxim de tres actes per dia a cada carrer- i serà així encara filla d’un nou temps d’incertesa que impedeix obrir a dojo les places i carrers, un nou temps d’esperança que assegura la celebració en opcions de programa restringides, i un nou temps de llibertat al cap i a la fi, perquè la Festa Major de Gràcia (malgrat els tocs de queda) és i serà sempre sobretot llibertat.

Aquest nou temps de Festa Major no tindrà encara concurs de carrers guarnits, a la visita als carrers s’hi accedirà per numerus clausus, als actes s’hi anirà a asseure’s amb reserva prèvia i amb comptatge a les tanques d’accés, no totes les places habituals tindran programació (al Sol no hi haurà enguany la plaça del Folk, que es farà dins del CAT) i les restriccions sanitàries també obligaran a tancar la festa pels volts de la mitjanit (en quinze dies de juliol la franja entre les 12 i la 1 va canviar tres vegades).

Caldrà, doncs, viure aquesta nova Festa Major, on hi conviuen des de fa 204 anys tots els models possibles, amb un renovat manual d’instruccions del qual emergeix en tot cas l’estructura bàsica i indestructible de la festa: enguany seran 22-23 carrers guarnits (tots els vigents, inclosos els set que l’any passat que van decidir no guarnir, amb l’excepció de Perla, i el dubte de Poble Romaní), hi haurà un pregoner de luxe en la figura de Jordi Cuixart (després de 1.346 dies a la presó) i la programació tindrà un punt culminant el dia 18 a les 20 hores a la plaça de la Vila, quan la Fundació Festa Major, el Districte i les Colles de Cultura de Gràcia homenatjaran l’homenot i alma mater del Centre Artesà Tradicionàrius, Jordi Fàbregas, mort inesperadament el gener passat, amb un esdeveniment on els seus companys músics de La Murga i El Pont d’Arcalís interpretaran l’històric disc Almanac.

Hi ha més coses que canvien o que encara no hi són: el festival Blackcelona, present a la Festa Major des del 2013, tampoc es  farà enguany a plaça Rovira, i el Festigàbal també es cancel·la per segon any consecutiu, malgrat que ja tenia dates a la Sedeta. Però el cartell s’aguanta prou amb noms com Sanjosex, Mazoni, Da Souza, Cathy Claret, Elena Gadel i Marta Robles, i Sabor de Gràcia, als nous escenaris de Pi i Margall i Bailèn, o El Pony Pisador, com a caps de cartell de les festes alternatives de la plaça del Raspall. A l’escenari interior del CAT els qui seran fort pol d’atracció són la Balkan Paradise Orchestra i a la festa s’hi sumarà fins i tot una reivindicació dels cinemes Texas, tancats el passat octubre, amb la projecció de la pel·lícula Todo pasa en Tel-Aviv, subtitulada en català, a la plaça Joanic.

Plaça del Sol, alliberada. Les comissions de carrers, autèntiques protagonistes de la base popular de Festa Major, afronten en tot cas de manera diversa la participació d’enguany. “No farem un programa de cara al públic”, explica Sergi Font, president de Verdi. “A la Placeta fem sostre però no farem cap activitat”, afegeix al debat Mar Gil, festera de la Placeta Sant Miquel. “Un sopar de veïns si ens deixen i prou”, completa Anna Tolosa, de Plaça del Nord. A l’altre extrem, Progrés ha hagut de retallar una programació que assegura el rock i les havaneres, i Ciudad Real ha presentat el programa habitual, farcit de cançó combativa. Entremig, per exemple, plaça Rovira, que prioritzarà actes veïnals, sessions amb dj’s o fins i tot tenia previst un passi del documental Aute Retrato, de Gaizka Urresti, en suport a la campanya popular per posar una placa en honor al cantautor. Aquesta projecció finalment no tindrà lloc.

Però la sacsejada que notarà el gran públic és el canvi d’ubicacions dels espais que gestiona el Districte, com la plaça del Sol, que enguany no programa res i deixa respirar un dels punts de trobada més complexos de gestionar pel que fa a distàncies: en aquest nou àmbit, en lloc de Sol, entren com a nous espais l’avinguda Pi i Margall i carrer Bailèn. Aquest últim espai ja va acollir grans activitats fins a l’any 2007 i ara torna per raons d’amplitud.

Última alerta: enguany no només hi ha un dispositiu d’alerta sobre les agressions sexuals amb els punts lila d’informació fixos a plaça Revolució i dues parelles itinerants sinó que el dispositiu de seguretat, coordinat entre Districte, Fundació, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, té un ull obert contra qualsevol episodi d’homofòbia. De fet, el protocol ja ho incorpora i fonts municipals expliquen que s’hi han fet ja intervencions altres anys.

Sostres guarnits

1. Berga. Camp de cireres
2. Ciudad Real. Lletres i paraules
3. Fraternitat de Baix. Després de la tempesta ve la calma
4. Fraternitat de Dalt. ECOfrater
5. Jesús. Temps de Gràcia
6. Joan Blanques de Baix. Joan Blanques de glaç
7. Joan Blanques de Baix de Tot. Mirant amunt
8. Llibertat. 150 anys del carrer guarnit
9. Lluís Vives. El jardí de Lluís Vives
10. Mozart. Carrer de Festa Major
11. Perill. Univers Perill
12. Plaça Vila de Gràcia. EmulART
13. Plaça del Nord. La vidriera
14. Plaça Rovira. Oktoberfest
15. Placeta Sant Miquel.Banderes d’illes imaginàries
16. Progrés. Un cel de tradició popular
17. Providència. El jardí de Providència
18. Puigmartí. Records de Festa Major
19. Travessia Sant Antoni. Improvisació
20. Tordera. L’univers
21. Verdi. Les flors de Verdi
---------------------------------------
22. Plaça del Raspall *
*Festes alternatives

 

Detall d'un guarnit del carrer Ciudad Real