El cinema Texas es reivindica amb una sessió a plaça Joanic i el suport de la plataforma veïnal

L’espai també acollirà una jornada sardanista, el concert d’Haváname o el Festivalet indie

Cultura

Fotograma de la pel·lícula ‘Tot passa a Tel-Aviv’, dirigida per Sameh Zoabi
Fotograma de la pel·lícula ‘Tot passa a Tel-Aviv’, dirigida per Sameh Zoabi | Cedida

Els cinemes Texas segueixen amb la persiana abaixada tot i els esforços d’alguns membres del personal -encara a l’espera de resoldre el conflicte laboral- i de la plataforma veïnal que des de l’octubre de 2020 lluiten per reobrir la popular sala del carrer Bailèn. Les restriccions imposades per la pandèmia, i que va obligar a tancar els cinemes durant mesos i després reduir l’aforament, va frenar diferents inversors que tenien interès en fer-se càrrec del projecte, que ja passava per dificultats econòmiques en la darrera etapa i que la crisi de la covid va acabar d’enfonsar. Ara, aprofitant el marc de la Festa Major de Gràcia, el Texas es reivindica amb una projecció del film Tot passa a Tel-Aviv dilluns 16 d’agost a 2/4 de deu de la nit a la plaça Joanic, l’espai de la Fundació Festa Major. 

“En aquests moments resulta molt complicat tornar a obrir el Texas; ningú s’arriscaria a invertir els diners amb la situació econòmica i social que estem vivint ara”, explica Ricard Almazán, responsable de la programació del cinema gracienc des que Ventura Pons va engegar el projecte el 2014. Almazán serà l’encarregat de la programació i projecció d’aquesta sessió “reivindicativa”, que pretén tornar a visibilitzar el tancament del cinema. L’acte, que en un principi s’havia planejat a l’espai de Bailèn i amb dues sessions, compta amb el suport del Districte i de la plataforma Salvem els Texas, que n’informarà a través de les seves xarxes socials i penjarà cartells per difondre l’activitat entre el veïnat.

Pel que fa a la resta del cartell de l’espai de Joanic que proposa la Fundació Festa Major, destaca una diada sardanista, ja que no es va poder celebrar el tradicional aplec de la sardana al maig, el concert del grup d’havaneres format per dones Haváname, el Festivalet de Gràcia -sis actuacions en dues jornades amb diferents bandes joves- o l’entrega de premis del concurs de balcons i portalades.

Subtitulada al català per a l’ocasió

Els Texas faran acte de presència a la Festa Major amb una sessió que inclou un passi de tràilers de diferents films que s’han vist a la sala de Bailèn els darrers temps i de la pel·lícula Tot passa a Tel-Aviv, una comèdia sobre el conflicte àrab-israelí dirigida per Sameh Zoabi, i que s’ha subtitulat expressament al català per aquesta ocasió.

Els actes principals

Dimarts 17 d’agost
18.00 h. Audició de Sardanes.  Amb les cobles Sant Jordi Ciutat de Barcelona, Cobla Jovenívola de Sabadell i Cobla Reus Jove

Dimecres 18 d’agost
11.00 h. El món del somnis. Taller infantil. De 3 a 5 anys

21.00 h. 1a sessió Festivalet de Gràcia: Dan Peralbo, Chaqueta de Chandal i Xarim Aresté

Dijous 19 d’agost
18.00 h. Haváname. Grup de veu femení i afrodescendent que ofereix repertori clàssic d’havaneres catalanes i cubanes