Les flors, l’art, la paraula o l’univers envaeixen els sostres dels carrers

Sense pressió i amb la màxima d’optimitzar els recursos, les comissions enllesteixen guarnits acolorits i vistosos

Societat

Fraternitat de Dalt ha optat enguany per la sostenibilitat tant en la temàtica com en els materials
Fraternitat de Dalt ha optat enguany per la sostenibilitat tant en la temàtica com en els materials | S.Manzanera

Text: Verónica Garcia / Silvia Manzanera

Berga

Les fruites seran les protagonistes d’enguany a Berga: gairebé un centenar de cireres decoraran el sostre del carrer. Tot i que la intenció primera era la de representar les estacions de l’any amb les seves fruites més característiques, finalment les parelletes més mítiques del món vegetal seran la base dels guarnits, fetes de tela vermella i verda.

Com la majoria de carrers aquesta edició, Berga han hagut de treballar sota mínims. La falta de mans per col·laborar-hi i els pocs recursos d’enguany han evocat els veïns de l’Associació a prescindir d’algunes propostes i simplificar els guarnits amb els recursos que tenien més a l’abast. Pel que fa a la programació, a les tardes els jocs de taula i els tasts de vins animaran el veïnat i els visitants, i des de Casa Vicens s’hi organitzaran tallers infantils.

Ciudad Real

Les lletres i les paraules son el fil conductor del guarnit que la comissió de Ciudad Real prepara per al sostre del carrer a partir de roba, llana i cartró com a material base. Un dels elements destacats són els mots encreuats -que ja estan resolts- amb paraules de temporada que tenen a veure amb l’actualitat. A mode de portalada hi haurà un rètol on es llegirà Festa Major i l’equivalent del mot festa en diferents idiomes: alemany, urdú, bangla, xinès, àrab, estonià, rus, letó, romanès, portoguès... “És molt divertit fer recerca”, apunta Rosa Bofill mentre fa l’última puntada a una lletra. Aquesta investigació lingüística ha anat més enllà del cercle familiar i d’amistats de l’Ateneu Roig -base d’operacions de la comissió del carrer-  i s’ha estès pels comerços de l’entorn.

Seguint la tradició d’aquesta comissió, la programació prevista té a veure amb la temàtica del guarnit, així que la paraula i la narració s’han fet extensives al cartell, que inclou un taller d’intercanvi de roba, la peça de titelles Històries de lletres, de l’Estenedor Teatre, el monòleg La Lola o xarrups literaris. “Ara tenim l’oportunitat de fer una festa més familiar, més de barri i menys soroll”, clou Bofill.

Fraternitat de Dalt

Com expressar les emocions de viure en un món contaminat, d’una societat que busca dinàmiques més sostenibles? Aquest és el punt de partida del guarnit de Fraternitat de Dalt, que arrenca amb les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs (símbol d’un passat industrial tòxic) i va canviant el fosc del fum pel blau de mars i rius més nets, i els colors de l’arc de Sant Martí. Per construir aquesta evolució ambiental, la comissió també ha fet una evolució més conscient i radical, reutilitzant com mai els elements d’altres anys i tractant de ser més sostenibles. S’han fet servir  fulles naturals de les restes d’una poda per representar la natura en una zona del guarnit, o s’ha prioritzat el cartró al plàstic, perquè es més fàcil de reciclar. “El guarnit és l’excusa per construir el veïnat, retrobar-nos i recuperar la il·lusió”, assegura la Maria, membre de la comissió, enguany molt més relaxada. “Quan arriba el 15 d’agost tens un cúmul d’emocions així que no volem més estrès, només sentir-nos orgulloses del que hem fet”, afegeix.

Malgrat la incertesa i els possibles canvis, Fraternitat ha previst una programació fidel al seu estil: el clàssic concurs de llançament de mongeta amb botifarra enguany serà edició infantil. “Hem pensat que els més petits també tenen necessitat de descarregar emocions, així que tenen una tarda per a ells”, explica la Maria. Un monòleg de l’Albert Capel, membre del carrer i activista teatral incansable, l’actuació de la banda The Pandemians (coses del confinament i la música als balcons) o un campionat amb el joc de cartes La taja, fet per uns amics de la comissió’, conformen el gruix del cartell de Fraternitat de Dalt d’aquest any. “Amb quatre cèntims, perquè tampoc en tenim gaires més, hem volgut fer una festa més familiar”.

Fraternitat de Baix

“Després de la tempesta ve la calma” és el títol que reben els guarnits de Fraternitat de Baix d’aquesta edició. Després d’un any convuls en el que no sabien si participar de la festa o no, finalment alçaran un sostre en forma de túnel on la meteorologia serà protagonista. A l’inici s’hi veuran núvols i pluja, feta amb ampolles de plàstic, i a mesura que s’avanci un conjunt de garlandes dibuixaran un Arc de Sant Martí. Aquesta idea de guarnit va sorgir la passada edició, molt influenciada pel confinament i la resta de condicions adverses que ens deixava la pandèmia, però finalment ha sigut aquest any que les veïnes i els veïns han acabat de perfilar la història.
No s’hi faran activitats musicals amb la intenció de no massificar el barri i les festes, però sí es regularà l’entrada per tallers i activitats de tarda.

Jesús

“Temps de Gràcia” és l’homenatge al gironí Temps de Flors que han organitzat els veïns i les veïnes de Carrer Jesús per l’edició d’aquest estiu. Un arc iris de flors i insectes pol·linitzadors decoraran el sostre de Jesús, en un any on la majoria de guarnits s’han confeccionat de forma individual des del menjador de cadascun dels participants. “Tenim diverses persones del carrer que són originàries de Girona, tot i que ja fa uns anys que viuen a Gràcia, i els volíem rendir homenatge”, ens explica l’Anna, una de les integrants de l’Associació Veïnal de Jesús. La papiroflèxia serà la protagonista del guarnit de més de 50 metres que intentarà també comptar amb petits elements laterals, entre papallones, aranyes, abelles i ocells i els més de sis mil pètals de colors que ompliran de primavera el carrer Jesús.

Joan Blanques de Baix

La junta de Joan Blanques de Baix, que va entrar amb força el març de 2020 amb una calçotada popular i moltes ganes de reactivar el carrer, es va trobar primer amb el confinament i després amb una Festa Major excepcional. Aquest any serà el segon que no poden viure una “edició normal”, com explica el Sergi, però no es resignen i esperen que l’any vinent sigui millor. “Podríem dir que encara no ens hem estrenat, així que tenim ganes de que passi aquesta situació”. Mentrestant, aquests dies enllesteixen al local del carrer desenes de peixos, foques i pingüins que conformaran un fons marí àrtic fet d’icebergs. “Jugarem molt amb la distribució dels elements i amb les mides, peixos petits perseguits per grans, una foca que persegueix tres pingüins... La idea és fer alguna cosa senzilla però vistosa”.  Tot és reciclat, reaprofitat, reutilitzat. Exemple: una peça de porexpan d’una obra d’un edifici del carrer Espronceda.

Pel que fa a les activitats, al suro de la paret del local tenen anotat el programa amb diferents propostes però hi ha més incertesa que confirmació. Això sí, l’actuació de Rocket Band divendres 20 d’agost i les havaneres del Trio Solimar dissabte 21 són segures. De moment.

Joan Blanques de Baix de Tot

Sota els efectes de la segona Festa Major descafeïnada, des de Joan Blanques de Baix de Tot s’han reunit uns quants parells de mans per preparar un guarnit ambientat en el títol Mirantamunt i amb el sostre llis. La paleta cromàtica estarà presidida pel color blau en diferents textures i materials, entre ells el porexpan, altres tipus de plàstics i el paper de diari. Les activitats, com expliquen els veïns del carrer, són el gran interrogant de l’edició d’aquest any. Malgrat la incògnita, no hi faltaran els jocs de taula com ara el parxís o el dòmino, ja típics en la majoria dels carrers, per fer cohesió de barri en un any on les relacions humanes s’han vist més afectades que mai.

Llibertat

Els 150 anys de Festa Major del carrer Llibertat pren protagonisme enguany per partida doble: en forma de guarnit i de llibre. Escrit a quatre mans per Ferran Pons i Toni Mañané, l’obra fa un recorregut pels 150 anys de guarnit de l’entitat. En 21 capítols estructurats en dues parts, els autors repassen tant la història i fets de la Vila com del carrer Llibertat, fixant la mirada en els diferents guarnits que han tingut lloc durant tot aquest temps. La presentació oficial a la Violeta que es va fer el 29 de juliol es repetirà en el marc dels actes del carrer per Festa Major, un cartell que tot i estar subjectes a canvis d’última hora, per ara inclou vermuts musicals, activitats infantils o menjars populars. “Pensant en el programa de cultura popular de les festes, hem volgut afegir-nos amb un acte a Sant Roc posant-hi una mantellina a la capelleta, seguint una foto recuperada del 1939”, explica Mañané, president de la comissió. Malgrat ser conscients que no es podrà fer una festa “normal”, la comissió de Llibertat treballa de valent aquests dies per enllestir el guarnit, una enramada de flors seques naturals i fetes a base de plàstic i paper, una metamorfosi que també mostrarà l’evolució del guarnit del carrer. Cada vegada hi ha més mans que se sumen per treballar el decorat i és que, com assegura Mañané, “la gent té ganes de recuperar la Festa Major”. 

Lluís Vives

Un jardí construït a partir de desenes d’ampolles i garrafes d’aigua de plàstic i paper de diari és el guarnit que la comissió de Lluís Vives ha decidit fer per aquesta edició de la festa: senzill i fàcil de  fer a casa. La presidenta del carrer és sincera: “Aquest any és estrany perquè la gent està molt desanimada. Hem intentat buscar voluntaris a través de les xarxes socials, però al final només som cinc persones, mentre altres anys érem entre quinze i vint”. La suspensió de tots els actes que la comissió fa durant tot l’any per finançar la festa també ha estat un entrebanc a l’hora de plantejar el guarnit i la programació. Així que enguany la festa que ha plantejat aquesta carrer serà reduïda, de petit format, gairebé familiar, i poder recuperar la col·laboració veïnal.

Mozart

Sota el lema “zero despeses” el carrer Mozart prepara un decorat de laterals que vol evocar l’essència d’un carrer gracienc en Festa Major. Encara tenint molt present el confinament, es decoren les parets com si fossin petits edificis, on els balcons i tota la vida que s’hi concentra seran el pilar fonamental del decorat. I per aportar-hi el toc festiu, s’omplirà sobretot de banderoles i bombetes, donant molta importància a la música i les persones. Les estructures estan fetes de grans bastides de fusta reciclades de decorats passats, caixes de cartró i ampolles de plàstic, amb l’objectiu que la despesa econòmica sigui el menor possible: “Gran part de la inversió en materials es recupera durant els dies de la Festa Major, però si no està permès el servei de barra difícilment podrem pagar-ho”, apunten des de Mozart.

Perill

La comissió de Perill ha optat aquest any per un guarnit de temàtica espacial i galàctica, amb planetes, telescopis i estrelles. El platejat serà el color que predominarà un decorat que també tindrà cura de la il·luminació. La comissió de Perill, malgrat la incertesa d’aquesta edició, es mostra il·lusionada i animada, i ha preparat una programació variada d’activitats amb teatre, música o circ. “Fem una festa amb les nostres possibilitats i estem animats, però també respectem la gent que no vol fer-la o que té por”, explica el Sebas. Per consultar i inscriure’s a les activitats, han creat la pàgina www.44perills.com.

Plaça del Nord

Aprofitant part del guarnit de l’any passat i reciclant desenes d’ampolles de plàstic i papers de colors, el veïnat de Plaça del Nord fa aquests dies un vitrall “més modern que modernista”, com explica l’Anna Tolosa, per cobrir 80 metros d’aquest espai que es va unir a la Festa Major el 2019. “Teníem pensat fer un altre decorat però al final hem optat per un guarnit més fàcil que es pugui fer des de casa”, afegeix. El fet de no poder comptar amb l’espai de l’escola La Salle com el primer any també dificulta la feina de la comissió, que ha vist com baixava el nombre de mans. Finalment han decidit no fer cap activitat, tot esperant que vinguin temps millors a les properes edicions i puguin celebrar els sopars de veïns; l’acte que més els agrada.

Plaça Rovira

La comissió de Plaça Rovira ha començat tard a fer el guarnit però sense la pressió del concurs i el marge d’improvisació que imposa la crisi sanitària van fent al seu ritme. “És un guarnit exprés”, com diu la Mireia. Després de decidir no participar en la Festa Major de l’any passat, enguany s’hi reenganxen amb un guarnit inspirat en l’OktoberFest, on no hi falten els típics bretzels ni la cervesa. L’espai per al guarnit s’ha reduït a vint metres al mig de la plaça i esperen que en el propers dies vinguin més mans col·laboradores, com les de la Isabel Garcia, gracienca de tota la vida que s’estrena ara fent guarnit. “Ara que m’he jubilat i tinc més temps, em fa gràcia donar un cop de mà”, assegura.

Plaça Vila de Gràcia

Obres d’art de Dalí, Picasso o Miró passades pel sedàs de Festa Major. Aquesta és el principi que sosté el guarnit de Plaça de la Vila. I com va sorgir la idea? Doncs a partir del material que hi havia al local que, un cop endreçat, ha proporcionat tota la matèria prima per construir un museu al sostre. La reproducció d’aquestes pintures (algunes d’elles fàcilment reconeixibles) s’ha fet aprofitant absolutament tot tipus de material: roba, llana, anelles, taps de suro, pòrex, cintes de casset, fins i tot closques de festucs. “Ens ho estem passant molt bé, i anem fent sobre la marxa sense cap pressió”, explica Laia Déu. I l’Eduard Marró, tot fent broma, afegeix: “Es podria dir que la deixalla és art”. I per suposat, l’activitat recomanada és la Diada Castellera del 16 d’agost.

Placeta Sant Miquel

Banderes d’illes imaginàries és el guarnit amb què Placeta Sant Miquel torna a la Festa Major després de l’absència de l’any passat, recuperant així l’activitat festera d’un carrer històric que va renovar junta el 2019. Guarnit sí però sense programació. “No volem provocar cap aglomeració, volem compaginar la festa amb la realitat actual i actuar amb responsabilitat”, apunten des de la comissió, alguns membres de la qual pertanyen a l’àmbit sanitari.

El sostre està compost per un total de 52 banderes de països inventats que podran seran rebatejats pels visitants. “Tot és fet amb fusta, teles i roba de galliner; hem prescindit del plàstic”, apunta Victòria Ibars. Les teles són aportacions de la mateixa presidenta de la comissió i de botigues veïnes: Gratacós, Montse Ibáñez o Colmillo de Morsa.

Progrés

Quan a principis de març els veïns del carrer Progrés van començar a plantejar la temàtica d’enguany, ho van tenir força clar: feia un any que havia començat la pandèmia, feia un any que no podíem fer el que fem habitualment. Això els va dur a pensar en calendaris, en festes, en tradicions. I així ha acabat sent. El sostre dels darrers guanyadors del concurs -el de l’edicióde 2019-  representarà un calendari rememorant les tradicions i festes del barri, de gener a desembre, des de la Festa de Foguerons, a principis d’any,  fins al Nadal, a finals. Hi seran presents, també, les estacions de l’any, disposades en ordre cronològic, i hi penjaran guarnits que representin els elements més típics de cada tradició. Els materials, com a la majoria de carrers, seran aquells que siguin més assequibles, reutilitzables o fàcils d’obtenir: cartrons, plàstics i paper de diari.

Providència

El jardí verd de Providència és el nom que rep el sostre guarnit amb fulles, flors i lianes que presenta a la Festa Major el veïnat de Providència. Partint de materials reciclats i reciclables, la majoria dels elements estan fets amb paper de diari, ampolles de plàstic que donaran forma al decorat, aquest any sense portalada.

Malgrat les ganes de fer activitats, de fer sardinades i propostes infantils, encara no hi ha res segur. Són conscients de les dificultats actuals i de les mesures sanitàries que els “impossibiliten confirmar cap activitat”. “Potser hauria estat millor no fer festa aquest any, o fer alguna cosa més semblant a l’any passat”, explica Manolita, membre de la comissió. Però malgrat els dubtes, el carrer lluirà ple de verd durant la Festa Major.

Puigmartí

El carrer Puigmartí ha readaptat els decorats de l’any passat per poder guarnir un sostre el més vistós possible. Els colors seran essencials en el decorat, diversos tipus de plàstics onejaran en forma de garlanda entre Torrijos i Milà i Fontanals. No hi ha cap temàtica establerta, però des de Puigmartí no volien deixar de decorar el carrer en aquest any tan complicat. El repte real, però, com explica Montse Torres -històrica festera que enguany fa 50 anys a la festa-, ha estat el de ser capaços de tirar endavant un projecte de Festa Major en un any on les condicions sanitàries no permeten avançar sobre segur ni tenir un pressupost massa ampli, així com ser capaces d’adaptar-se a decorar amb moltes menys mans que ens edicions passades.

Tordera

Meteorits, nebuloses, planetes, estrelles i constel·lacions dominen el guarnit d’enguany de Tordera, que ha optat per una temàtica ‘senzilla”, jugant amb la proporcionalitat i passant per la “batedora de la Festa Major”. El reaprofitament de recursos propis i de material d’altres edicions s’ha imposat de forma natural en un any on la comissió gairebé no ha pogut trobar-se, així que “s’arribarà on es pugui”, com explica Laia Miller. “Hem après a viure el guarnit d’una manera més relaxada”, afegeix. Pel que fa la programació, se senten “més còmodes” sense fer activitats i evitant les aglomeracions.

Travessia de Sant Antoni

“La temàtica d’aquesta edició és improvisar”, expliquen els veïns de Travessia de Sant Antoni. Ho repeteixen varies vegades , i també que “és un any per gaudir de nosaltres, per fer cohesió i per no enganxar-nos els dits amb grans organitzacions”. És per això que han organitzat el Travesseros fest, una proposta musical on els protagonistes seran ells mateixos, punxant discos i música en mans dels més melòmans del carrer: “És la millor manera que tenim de poder oferir activitats musicals sense comprometre’ns amb algú si després les mesures no ho permeten”, apunten. El guarnit no tindrà cap temàtica concreta, però sí molt motius: no deixar el carrer buit, participar de la Festa i enriquir el barri. Això els ha obligat a posposar la proposta pensada per l’any passat durant uns mesos més, per així poder aquest mes d’agost fer servir elements reciclats i materials que no requereixin un gran tractament, com és el cartró, la cola, o la cinta adhesiva.

Verdi

El carrer Verdi s’ha apuntat enguany a la màxima d’altres comissions de seguir la norma de cost zero i optimització de recursos propis. Premissa inicial: què hi ha al local que permeti fer un guarnit amb poques mans? La imaginació i experiència de Susanna Font van trobar la resposta: flors blanques fetes de plàstic i paper cobriran un carrer que sempre ha defensat el guarnit com l’element més representatiu i essencial de la Festa Major de Gràcia. Per això, després d’un any fatídic, tornar a fer un decorat encara que sigui de mínims,“ja és molt”. D’idees no en falten però es farà el que es pugui, sense atabalar-se, sense pressió. “Hem de ser molt conscients de la situació actual, ara toca recuperar-se”, explica Font. Per a la comissió de Verdi, aquesta serà una festa de retrobament. “Aquest és el missatge que volem transmetre, tornar a veure’ns”. I l’any vinent, ja veurem.

Tres carrers es decanten finalment per no fer festa

Si l’any passat van ser Berga, Fraternitat de baix, Poble Romaní, Rovira, placeta Sant Miquel, Progrés i Tordera els carrers que no van fer festa, per aquesta edició són baixa Perla, Maspons i Poble Romaní. Tots dos esperen una situació millor el 2022.

Membres de la comissió de Llibertat amb el guarnit que homenatja els 150 anys de Festa Major del carrer
Enllestint els detalls per a les ‘obres d’art’ que construeixen aquests dies els veïns de Plaça de la Vila
Sopa de lletres feta per Ciudad Real, enguany centrat en les paraules
El guarnit d’enguany de Joan Blanques de Baix necessita molts peixos
Els veïns de Mozart fent les estructures del decorat
Susanna Font envoltada de flors, l’element principal del guarnit de Verdi
Els planetes de Tordera, encara per acabar