Pi i Margall i Bailèn s’erigeixen com a nous espais en detriment de Sol i la Sedeta sense Festigàbal

El cartell per als nous escenaris de festa inclou els noms d’Elena Gadel i Marta Robles, Cathy Claret, Mazoni, Sanjosex, Sabor de Gràcia, Womblues i Da Souza, o la banda per a públic familiar Xiula

Cultura

Concert multitudinari d’Ojos de Brujo a Pi i Margall organitzat per l’Assemblea d’Okupes de Barcelona
Concert multitudinari d’Ojos de Brujo a Pi i Margall organitzat per l’Assemblea d’Okupes de Barcelona | Arxiu/Oriol Vila Sangenís

La reformulació d’espais com a conseqüència de les mesures sanitàries de distància i seguretat ha portat a recuperar en aquesta Festa Major de Gràcia 2021 dos escenaris que feia molts anys que no acollien activitat, com el carrer Bailèn i l’avinguda Pi i Margall. L’any 2007 va ser l’últim que Bailèn va deixar d’acollir els grans concerts que es feien des dels anys 90 sota l’argument organitzatiu de fer una festa més a petita escala i en el record van quedar les actuacions de Sopa de Cabra, Loquillo, la Salseta del Poble Sec o les últimes de Dijous Paella, Strombers o Gertrudis. A Pi i Margall hi va haver activitat política fins al 2015, amb les manifestacions de l’ANC, però el rècord més impactant correspon a la festes alternatives de l’any 20004, quan l’Assemblea d’Okupes de Barcelona va congregar 10.000 persones en un concert d’Ojos de Brujo.

L’any 2007 va ser l’últim que Bailèn va deixar d’acollir grans concerts

La programació de concerts per aquests espais, encara amb alguns serrells per concretar en el moment de tancar aquesta edició, inclou  -a l’escenari de Pi i Margall- noms com el d’Elena Gadel i Marta Robles, Cathy Claret, Mazoni o Sanjosex, a més de l’actuació del grup infantil Xiula. Al cartell de Bailèn destaquen Sabor de Gràcia, Womblues i DaSouza.

L’aposta per Pi i Margall i Bailèn anirà en detriment sobretot de la plaça del Sol, on en els últims anys hi ha hagut la Plaça del Folk (que enguany el CAT la farà a la seva seu de Travessia Sant Antoni). L’organització, que havia seguit l’estratègia d’ocupar Sol amb l’envelat del folk per evitar concentracions de visitants, ara argumenta que el toc de queda farà innecessària l’activitat en un espai reduït.

El Festigàbal es cancel·la per segon any consecutiu quan ja tenia dates adjudicades per al 20 i 21 d’agost a la Sedeta. “Era l’oportunitat de fer un esdeveniment d’estiu a l’exterior i per al barri i estem molt tristos perquè després d’aquest any tan difícil amb concerts al bar per només 20 persones, la feina de preparació del Festigàbal 2021 ha suposat tres mesos de feina i gastos a fons perdut”, han explicat des de l’Heliogàbal, que també han adduït la necessitat de millorar la comunicació amb el Districte per assegurar edicions futures.

Els actes principals

Diumenge 15 d’agost
12.00 h. Xiula (Pi i Margall)
20.00 h. Elena Gadel i Marta Robles (Pi i Margall)
22.00 h. Cathy Claret (Pi i Margall)

Dimarts 17 d’agost
22.00 h. Ignasi Terraza (Pi i Margall)
22.00 h. Sabor de Gràcia (Bailèn)

Divendres 20 d’agost
22.00 h. Mazoni (Pi i Margall)
22.00 h. WomBlues (Bailèn)

Dissabte 21 d’agost
20.00 Reperkutim (Pi i Margall)
22.00. Sanjosex (Pi i Margall)
22.00. Da Souza (Bailèn)