La diada castellera es reformula amb un espectacle amb teles acrobàtiques i pilars

Districte i Colles de Cultura asseguren la celebració de puntals de Festa Major com el matí, la cercavila o el correfoc però negocien a nivell itinerant o estàtic

Societat

La cultura popular celebra enguany el 5è aniversari de l’Atzeries
La cultura popular celebra enguany el 5è aniversari de l’Atzeries | Josep Maria Contel

La cultura popular, un dels puntals de la Festa Major de Gràcia, s’esforçarà enguany per sobreposar-se a les limitacions de la pandèmia i, per exemple, no hi haurà el dilluns 16  una diada castellera pròpiament dita sinó una reformulació basada en un espectacle basat en exercicis sobre teles acrobàtiques -qui hagi estat a Can Musons, local d’assaig dels castellers, les haurà vist sovint- i després un seguit de pilars.

La bèstia Atzeries fa cinc anys i la seva colla de diables, La Vella, quaranta

Aquesta és la fórmula de síntesi que els Castellers de la Vila de Gràcia han trobat per complir amb la normativa vigent del Procicat que permet especificament un cert retorn a l’activitat dels castells (un màxim de 25 persones per cada grup bombolla) i que donarà per fer almenys pilars simultanis, i lògicament l’homenatge a Mike Lane, el casteller que va patir un greu accident a la diada del 2013 i que va morir l’any 2017.

Hi haurà castells per Festa Major però sense la visita d’altres colles, és a dir, que la prova pilot del retorn oficial dels castells a l’activitat a nivell nacional no es farà a Gràcia. Però la cultura popular tindrà un gruix important en el programa, un cop les successives reunions entre el Districte i les Colles de Cultura han arribat a la solució de síntesi del sí a favor de puntals com el Matí de Festa Major i de la Cercavila de Cultura Popular (totes dues accions el dia 15) o el correfoc de tancament el dissabte 21. Sobre el paper, totes tres activitats són itinerants (i ja hi ha des de finals de juliol al carrer Gran alguns rètols indicatius per evitar l’estacionament), però la negociació s’apurarà fins a última hora per si fos més adient un model estàtic de celebració. De fet,  encara s’estaven discutint alguns actes del programa al tancament d’aquesta edició.

No hi falta en el marc de la cultura popular enguany les xifres rodones de commemoració, principalment amb els cinc anys de la bèstia Atzeries i els quaranta anys de la seva colla de diables, La Vella.

Una altra efemèride destacada són els 150 anys del carrer Llibertat, que Ferran Pons i Toni Mañané han recollit en un llibre a quatre mans on repassen  tant la història i fets de la Vila com del carrer. A més, la comissió de Llibertat donarà suport a les colles de cultura durant l’homenatge de Sant Roc.

Els actes principals

Diumenge 15 d’agost
12.30 h. Matí de Festa Major. Des del pla de Nicolás Salmeron fins a la plaça de la Vila.

18.00 h. Cercavila de Cultura Popular. Des de Gran de Gràcia/Santa Àgata fins a la plaça de la Vila.

Dilluns 16 d’agost
17.30 h. Teles acrobàtiques i pilars de Festa Major. A la plaça de la Vila.

Dissabte 21 d’agost
22.45 h. Correfoc de Festa Major. Des de la plaça de la Vila al carrer Diluvi.