Tres Lliris es blinda amb entitats i veïns a deu dies d'expirar el contracte de cessió amb el Districte

L'Ajuntament, que insisteix en la llicència i vol "seguir parlant", acorda amb el casal la suspensió de multes per valor de 20.000 €

Política

Acció de la campanya #totblau de Tres Lliris a la Virreina
Acció de la campanya #totblau de Tres Lliris a la Virreina | Joanna Chichelnitzky

El 21 de setembre és el dia assenyalat, el dia que venç el contracte de cessió d'ús al Casal Tres Lliris per un període de quatre anys de l'antiga comissaria del Cos Nacional de Policia que es va quedar el Patronat Municipal de l'Habitatge. Una mica lluny queda aquell anunci de l'Ajuntament a bombo i plateret de l'abril de 2017 amb el titular Vila de Gràcia guanya un nou espai per a gent jove. I més a prop hi ha el novembre de 2020, quan el Districte i l'associació Joves de Gràcia es van embrancar en un clima hostil per una llicència d'activitats que els uns veuen com a "necessària" i els altres subratllen que "mai no s'havia exigit abans".

Ja fa deu mesos, doncs, que uns i altres mantenen un estira-i-arronsa amb recursos administratius pel mig que només han fet que encaminar el conflicte cap a una resolució in extremis i que fa que s'arribi a aquests últims dies amb els joves posant pressió a l'Ajuntament en una última campanya de pintades de blau a espais emblemàtics i amb vídeos a les xarxes que recullen el suport de personalitats com el president d'Òmnium, Jordi Cuixart; la guionista Anna Manso, el Club Esportiu Europa i altres veïns.

"No sabem si vindran el dia 22 a la porta del casal però tenim clar que el casal es queda al barri", apunten fonts del Casal Tres Lliris. La negociació, en tot cas, no s'ha aturat en aquests últims mesos i que per part de l'Ajuntament hi ha la voluntat de "seguir parlant". L'últim capítol de les converses es va registrar després de Sant Joan quan les dues parts es van trobar per abordar la suspensió de tres multes per valor de 20.000 euros que el Casal Tres Lliris va rebre "per mantenir l'activitat política durant la pandèmia".

La llicència segueix sent la pedra de toc sobre la qual Tres Lliris i Ajuntament no es posen d'acord, però per farcir el gall hi ha altres punts a sobre de la taula per als contactes que tothom admet que es produiran en els propers dies: l'Ajuntament subratlla "el respecte per al veïnat de l'entorn", cosa que ha motivat al cap i a la fi l'acció per les denúncies de residents a fiscalia, i Tres Lliris insisteix que més enllà del debat de la llicència  hi ha un camí que vol recórrer perquè es reconegui el model d'autogestió, que hi hagi un descens de la pressió policial i que s'atenuïn les dificultats per aconseguir els permisos d'activitats, que és en definitiva una de les raons de dinamització de l'espai per part dels joves.

Moviments en el conflicte dels esplais

Després de 374 dies sense local i d'haver fet sentir la seva veu amb pancartes durant el pregó, els esplais Matinada i Espurna poden entrar en una nova fase de resolució si fructifiquen els contactes que aquesta setmana han mantingut el Districte i l'Espai Jove La Fontana, una opció de conveni que es va explorar abans que s'oferís un local que els joves van rebutjar.