El bloc per a reallotjats de Vallcarca i la plaça Mons, fites primeres del nou curs 2021-2022

S'activen les cales de Baixada de la Glòria per fer el projecte executiu de la reforma de les velles escales mecàniques

Societat

El bloc per a reallotjats, entrant per República Argentina
El bloc per a reallotjats, entrant per República Argentina | À.G.P.

Vallcarca i el Coll seran amb el nou bloc de reallotjats i la plaça Mons els barris on primer es tallaran cintes d'obra pública aquest curs 2021-2022 a Gràcia en un any de certa recuperació però d'incertesa encara respecte a grans moviments com l'Abaceria o Pi i Margall, que engegaran la reforma en tot cas a abans que s'acabi aquest mandat, tal com ha pronosticat l'Ajuntament.

El segon bloc per a reallotjats del pla Vallcarca, a l'avinguda Vallcarca 95, una promoció de 14 habitatges que també té entrada per República Argentina, ja està quasi enllestit per estrenar-se a l'octubre i acompanyarà 13 anys després al que va ser primer bloc a la mateixa avinguda, als números 99-101. Aquest segon bloc es va treure a concurs per primera vegada l’any 2010 i havia patit des d’aleshores múltiples entrebancs i modificacions -l’última ja sobre el projecte executiu l’any 2017. El darrer canvi va permetre obrir un espai per a aparcament de bicicletes, substituir un habitatge en planta baixa per un local a peu de carrer i optimitzar una planta soterrània amb espai per a trasters.

La plaça Mons, per la seva banda, activarà a finals de setembre la transformació de la característica minirotonda en espai de pas pacificat amb voreres amples i la nova imatge serà una realitat en un termini de quatre mesos.

Menys visible ha estat l'aprovació de les cales de tres trams de les escales mecàniques de la Baixada de la Glòria, treball previ vinculat a la redacció del projecte executiu. La reforma, sobre la qual a la primavera es va completar un procés participatiu, és una històrica reivindicació veïnal per al canvi de les primeres escales d'aquest tipus a l'aire lliure, que es van inaugurar el 1987 i que en els últims anys han registrat avaries constants fins al punt que ja no hi havia peces de substitució.

Entre l'estiu i l'inici de curs també s'han enllestit les obres dels entorns de les escoles Sadako (ampliació de xamfrans però no un mirall i unes tanques en una sortida secundària que s'havien demanat), Vedruna (ampliació de l'espai de desencotxament d'autocars), Teresianes (més voreres), Turó del Cargol (voreres i passos; falten unes jardineres) i Sagarra, que ha patit un retard per una llosa de la Ronda en un espai no previst i que ha obligat a encarregar unes vorades més primes. Finalment també s'ha actuat en pacificacions de carrers com La Granja (plataforma única), Rambla Mercedes (més vorera traient aparcament) i Balcells (cales prèvies).

Torna Obrim Carrers i Juguem a les Places

Al marge del calendari urbanístic, l'activitat social torna a les places i carrers amb el tancament al trànsit de nou del carrer Gran en cap de setmana i Travessera de Gràcia només dissabtes. També des del passat divendres ha tornat l'oferta setmanal alterna de quiosc de jocs a Sol i futbol botons a Diamant.

La plaça Mons, a Vallcarca, pendent de reforma