L'Ajuntament diu que expropiar Sant Josep de la Muntanya no afectarà el centre de menors

La DGAIA desaconsella en un informe el futur eix cívic amb Maignon que s'ha plantejat en el canvi del Pla General i l'oposició hi veu "urbanisme de despatxos"

Societat

Pancarta contra el vial a Sant Josep de la Muntanya
Pancarta contra el vial a Sant Josep de la Muntanya | À.G.P.

L'Ajuntament de Barcelona assegura que la proposta d'expropiació parcial del santuari de Sant Josep de la Muntanya per obrir un eix cívic entre l'avinguda del mateix nom que baixa fins a Travessera de Dalt i el carrer Maignon, i que és molt similar al pla que fa 20 anys va naufragar per l'oposició dura de la congregació de Mares dels Desemparats, no serà "un greuge" per al Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE) que hi ha al vial interior afectat. Així ho va sostenir dimarts la tinent d'alcalde d'Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, i que s'ha buscat fer "el menys intervencionisme possible". 

L'expropiació, inclosa en el canvi de Pla General en marxa i explicada per L'Independent el passat juliol després que la congregació conegués per aquest setmanari les intencions del consistori (vegeu núm. 854), és a parer de l'Ajuntament una reforma menys complexa que altres també previstes i que s'han descartat com l'obertura del vial del passatge Frígola i veu compatible "garantir l'accés al barri" i evitar un perjudici per al CRAE i els jardins, "que han de seguir fent la seva funció", va dir Sanz. 

El document oficial no és gens ambigu: "Carrer de Maignon. Connexió amb l'avinguda del santuari de Sant Josep de la Muntanya. Reconsiderar el seu caràcter rodat i fer un eix cívic ambiental, aprofitant petits vials existents del santuari sense afectar jardins que estan protegits". El mapa assenyala l'entrada del CRAE i el camí intern que acaba o bé en uns magatzems o en un mur d'una altra finca que està calendaritzada per a expropiar, els jardins de Ca La Marquesa. La connexió amb Maignon no és fàcil perquè hi ha un fort desnivell de vuit metres d'altura. A banda que el futur eix cívic obert passaria pel mig de quatre de les sis llars de tutelats. 

L'Ajuntament, de moment, s'ha trobat en contra no només la congregació de monges que hi viu sinó també un informe de la Direcció General d'Atenció a la Infància (DGAIA) i l'oposició en bloc dels partits aquest dimarts a la comissió d'Ecologia. "És urbanisme de despatxos", han apuntat, per exemple, tant ERC com Junts. "S'exposa un centre de menors perquè hi passin quatre patinets", ha conclòs BCNxCanvi.

L'Hospital de l'Esperança, a l'espera de trasllats per les obres de l'Hospital del Mar

Els sindicats de l'hospital han iniciat el curs remoguts per la previsió d'obres al març-abril que probablement suposarà una reubicació d'unitats cap al centre del barri de la Salut. L'impacte, segons els sindicats, pot suposar omplir l'Esperança "cinc o sis anys pel cap baix".