La joguina precinema

Jordi Artigas presenta al Coll-Bruguera el seu llibre sobre cine Nic

Cultura

Jordi Artigas
Jordi Artigas | Jordi Peñarroja

L'historiador de cine i especialitsta en temes de precinema Jordi Artigas presenta el seu darrer treball 'El cinema Nic i altres joguines cinematogràfiques' (Trilita Ediciones), aquest divendres al centre cívic del Coll (19h)

Com sorgeix la idea del llibre?
Fa molts anys vaig ser a l'Arxiu de Poble Sec, que era on es trobava la fàbrica del cinema Nic, per preguntar sobre aquest tema, però no tenien ni idea. Vaig començar a investigar i vaig editar una petita publicació. Em sabia greu que passés a l'oblit i l'he reivindicat amb un llibre en el qual recullo més informació.

I què és el cinema Nic?
Era una joguina que, juntament amb unes altres que també recullo en el llibre, va ser precedent del cinema. Ho van inventar els germans Nicolau, i d'aquí el seu nom. Era un projector de dibuixos animats amb pel·lícula de paper i de molt fàcil maneig.

Què va suposar el cinema Nic per  a la generació d'infants que van jugar amb ell?
Incloc un capítol sobre aquest tema amb diferents testimonis que expliquen la seva experiència. Per a molts va ser un incentiu per a dedicar-se al cinema.

Com s'estructura el llibre? Quins temes hi tractes?
Hi ha quatre capítols, que aborden des dels precedents d'aquesta joguina fins a la seva exportació i imitació en altres països, a més dels ja esmentats testimoniatges.

Què ha suposat escriure aquesta obra?
Significa respirar profund. Portava molt de temps esperant publicar-lo, però és difícil trobar un editor. M'agradaria destacar la labor de la il·lustradora, Isabel Márquez, per la seva gran paciència.

Per què hauria de comprar el llibre les persones que estan llegint això?
Si li interessa el tema trobarà molta informació, sobretot crec que pot resultar molt interessant per a les noves generacions.

Laura Rodríguez