BComú centrarà el curs a "apuntalar" el canvi del Pla General, Pi i Margall i Abaceria

Farriol preveu que les obres del nou mercat engegaran amb el canvi d'any i que el primer serà buidar el subsol

Política

La placa dedicada a Gato Pérez, neta de grafits, a la plaça del Poble Gitano
La placa dedicada a Gato Pérez, neta de grafits, a la plaça del Poble Gitano | S.M.

Oficialment el curs polític a Gràcia comença tard, el 5 d'octubre, amb el primer ple, però aquesta setmana, després de la Diada i amb el regidor, Eloi Badia, ja retornat de vacances, no només ha arrencat el penúltim any de mandat sinó també 18 mesos d'una segona fase que culminarà en les eleccions municipals del maig de 2023.

Junts vol ser "l'oposició ferma" i C's posar èmfasi en "coses petites" que afecten el veïnat

Amb aquest horitzó, el portaveu de BComú, Jordi Farriol, ha posicionat com a prioritats del curs des de l'acció de govern els tres grans projectes que sobre el paper i sobre el terreny visibilitzaran més el període 2019-2023: el canvi del Pla General, la nova Abaceria i la reforma de Pi i Margall. "Cal acabar d'apuntalar aquests grans projectes", ha subratllat. Si bé, en una entrevista a Ràdio Gràcia Farriol també ha citat el pla de motos, accions sobre memòria històrica i programes socials vinculats als efectes de la Covid, l'Abaceria és l'àmbit on s'ha esplaiat més parlant de dates. "A finals d'any o principis del que ve començarem pel buidatge del subsol", ha dit.

Des de l'oposició, el grup municipal d'ERC s'ha activat fa dies reunint-se amb la plataforma Places de Gràcia i insistint en la reunió conjunta que va acceptar fer el govern BComú-PSC i, segons explica la portaveu del grup municipal, Olga Hiraldo, les prioritats republicanes seran la neteja de l'espai públic, la recuperació econòmica prioritzant el suport al comerç i el  "trinomi" entre habitatge, patrimoni i verd. ERC també parla de "fiscalitzar" els acords pressupostaris amb BComú amb inversions extres "de les quals tenim poques notícies".

La resta de l'oposició, començant per Junts, com apunta la portaveu, Carme Lleó, se centrarà a denunciar temes de seguretat, d'urbanisme "de baixa qualitat", neteja i terrasses. "Volem fer un salt qualitatiu i ser l'oposició ferma del Districte", diu Lleó. Per part de Ciutadans, Jordi Bea, el grup municipal posa èmfasi en l'aplicació de l'ordenança de civisme, sobretot en el soroll i les pintades, però també seguint la línia contra les okupacions. "Ens centrem en coses petites que afecten el veïnat", apunta. El portaveu de BCNxCanvi, Jordi Daura,  remarca el comerç i la restauració però també l'oposició a l'expropiació de Sant Josep de la Muntanya.

Picabaralla Comuns-ERC per les pintades a la plaça del Poble Gitano

Dos consellers republicans i Joves Gitanos de Gràcia han netejat unilateralment aquesta setmana els grafits de la placa a Gato Pérez. És la resposta a la discussió oberta amb BComú sobre la neteja parcial feta dels tags que ja s'han tret de la xemeneia d'obra vista on hi ha la placa. "Educació i pedagogia, cal", ha dit Àngels Tomàs (BComú).