'Salvo', en preparació un espectacle de cançons i textos en homenatge a la dirigent antifeixista

L'activista cultural Lluís Marrasé impulsa la iniciativa amb la previsió d'estrenar-la al festival Grec del proper estiu

Política

Maria Salvo, a primera fila el dia que va batejar el local de BComú
Maria Salvo, a primera fila el dia que va batejar el local de BComú | Cedida

Deu mesos han passat de la mort de l'activista antifeixista Maria Salvo, la veterana lluitadora i veïna de la Travessera de Dalt que va faltar havent fet 100 anys d'una llarga vida de compromís i de reconeixement social que li van valer tots els homenatges també locals, des de l'Espai Maria Salvo -actual seu de BComú al carrer Sant Lluís- fins a la proposta de jardins a Vallcarca que han impulsat un grapat d'entitats de la ciutat (vegeu núm. 837). 

Just abans de l'estiu es va començar a madurar una idea que ara ja ha superat la fase d'estructura i contactes amb l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona: Salvo és un espectacle de cançons i textos en honor a la dirigent i que impulsa l'activista cultural Lluís Marrasé, amb el suport d'amigues de la Maria com la periodista de L'Independent Carina Bellver. "Era una dona exemplar que ens va deixar enmig de la pandèmia i a la qual li volem retre homenatge amb cançons que li agradaven i textos exposats per actrius i cantants de diferents generacions", explica Marrasé a aquest setmanari. 

Marrasé, que va travar una forta relació amb Salvo en aquests últims anys -i que fa broma dient que tots van rebre la Creu de Sant Jordi el mateix any, 2005-, ja té el placet de la família i l'estructura de l'espectacle a punt per a una eventual estrena en el marc del festival Grec del proper estiu. "S'assemblarà a El cabaret de la Capmany que vam estrenar l'any 2000 amb Teresa Gimpera i Adrià Puntí", explica Marrasé, si bé en aquella ocasió es reproduïen textos i lletres de cançons escrites per  l'homenatjada. En el cas de Salvo hi haurà cançons republicanes i altres que simplement li agradaven a la Maria. 

Marrasé, periodista de formació però també productor de discos, darrerament Premi Barnasants 2019 i sobretot conegut com a secretari general de l'Associació de Cantants i Intèrprets Professionals en Llengua Catalana (ACIC), subratlla que la iniciativa a favor de Maria Salvo busca també "recordar la memòria de les Dones del 36" i que Salvo, reivindicada i relacionada també en la darrera etapa de la seva vida amb l'alcaldessa Ada Colau, "no caigui en l'oblit".

Marrasé, també darrere de la cançó de l'aeroport amb 20 músics

Llach, Quintana, Pep Sala, Jofre Bardagí, Lídia Pujol, Sílvia Comas, Suu, Sicus Carbobell, Guillem Solé 'Buhos' i fins i tot l'internacional Donovan s'han sumat al tema 'Som natura!', que es presentarà el 2 d'octubre. "L'ampliació només està aparcada", adverteix l'activista.