El Natures 2021 de tragantDansa aposta per la performance i les arts plàstiques

L'artista Fina Miralles és la convidada 'estrella' de la tercera edició d'un festival que enguany creix en dies i activitats

Cultura

Intervenció artística al Natures 2020
Intervenció artística al Natures 2020 | Cedida

La 3a edició del festival Natures, la iniciativa impulsada per tragantDansa que més projecció té ara mateix pel que fa a la programació d'activitats per part del centre gracienc, omplirà de nou la població de l’Alzina de l’Aguda (la Noguera) per dedicar-se al cultiu creatiu de la dansa, la performance i les arts plàstiques en diàleg amb la natura. L'edició d'enguany tindrà lloc els dies 2 i 3 d’octubre de 2021, amb jornades amb públic, i els caps de setmana del 9 al 12 i del 23 al 24 d’octubre, amb laboratoris de creació. Com a novetats, el festival amplia els dies de programació amb públic i incorpora noves mirades provinents del camp de la performance art o art de l’acció, amb la participació de l’artista catalana Fina Miralles, convidada de renom en aquesta edició. 

Un dels plats forts és el recorregut itinerant per vuit intervencions artístiques

Segons les organitzadores, Natures pretén consolidar-se com un espai de trobada i divulgació de propostes artístiques que dialoguen amb el paisatge rural: "un espai on repensar, sentir i apreciar l’art des de la natura i on escoltar la natura des de l’art", en un indret singular com és l’espai de tragantCamp i la població de l’Alzina de l’Aguda. 

Cada jornada amb públic tindrà un enfocament particular i presentarà treballs en diferents formats. Tot i que aquest serà el nucli del programa, a cada trobada també hi haurà xerrades i tallers, i d’altres moments d’intercanvi per tal de contextualitzar i enriquir les intervencions artístiques. 

La jornada del dissabte 2 d’octubre serà el tret de sortida de Natures'21 i tindrà com activitat principal les Actuacions integrades en el paisatge, on es presentaran propostes de dansa i arts escèniques "que han tingut temps de madurar lentament" gràcies al seu pas per altres escenaris, adaptant-se als continguts i particuluaritats de l'Alzina. En aquest format s'emmarquen les peces Labranza (dansa) del col·lectiu Lamajara Danza, Pelat (dansa i circ) de Joan Català i Pecata Beata (música) de Carola Ortiz. Prèviament a la mostra tindrà lloc una conversa amb la historiadora de l’art Maria Garganté sobre la relació entre art i territori en l’actualitat. 

La jornada del diumenge 3 d’octubre arrencarà amb una conversa amb l’artista Fina Miralles, titulada Fina sembra, que uns altres ja recolliran. El programa inclou un taller sobre Percepció, cos i paisatge, liderat per l’educadora Mireia Torrent, i el plat fort: el Recorregut Itinerant d’Intervencions Artístiques, una passejada amb el públic per veure 8 creacions artístiques que intervindran diferents punts de l’entorn l’Alzina de l’Aguda des de les disciplines de la dansa, arts plàstiques i arts d’acció o performance.