Rubén Martínez: "Hem volgut renéixer i al Munt de Mots d'enguany tot és nou"

El director del festival de narració oral destaca el paper "únic" de la biblioteca Vila de Gràcia com a centre d'interès

Cultura

Martínez, durant una sessió del Munt de Mots 2020
Martínez, durant una sessió del Munt de Mots 2020 | Cedida

El Festival de Narració Oral de Barcelona Munt de Mots celebra a l'octubre dotze edicions tot fent un reset i aportant nous continguts. Al districte, el centre neuràlgic de la proposta és la biblioteca Vila de Gràcia, que des de 2012 acull el centre d'interès de la narració oral. 

"Malgrat les baixes expectatives del 2020, la projecció internacional va ser molt gran"

Quan es va crear el festival, us imaginàveu la trajectòria i creixement que acabaria tenint?  
Realment no, perquè ens vam proposar bojament fer, almenys, una vintena d'edicions. I amb aquesta xifra mig en broma mig seriosament hem anat superant primer la crisi econòmica del 2008 i ara una pandèmia. I només ens hem saltat un any.

Com us ha afectat la crisi sanitària? Com us ha perjudicat?
Més que parlar de perjudici, diria que ens ha obligat a adaptar-nos a ella. O sigui, si la inauguració del festival abans es feia a Luz de Gas amb la presència de 200 persones, doncs ara la fem virtual. És una altra experiència. La narració oral és un art tan adaptatiu que s'emmotlla a totes les circumstàncies.

Seguireu, doncs, amb la part virtual? 
L'any passat va ser un festival mixt. Intentem fer la màxima presencialitat possible perquè la narració oral virtual és una versió trista però en canvi resulta una meravella perquè et permet arribar a un públic més ampli. Aquest any hem programat tres sessions golfes a través d'Instagram (22h), amb connexions internacionals de narradors de Guatemala i Xile.

Quina és la valoració de l'edició passada i com es presenta la nova?
El 2020 partíem amb unes expectatives molt baixes, per tota la situació d'incertesa que hi havia llavors, però crec que les vam superar amb escreix, i la projecció internacional del festival va ser més gran. El tret diferencial de l'edició d'aquest any és el seu caràcter inèdit: totes les narradores i narradors que hi participen s'estrenen, hi ha nous contes i històries i nous espais. Fem creu i ratlla igual que la humanitat, intentant aprendre alguna cosa de tot plegat, i recomencem.

L'expansió del festival més enllà de la ciutat sempre ha estat una constant. Seguirà així?
Sí, aquest any s'hi suma una nova ciutat, Terrassa, amb l'Ateneu Candela. També és cert que hi ha llocs on hem estat i ja no, o d'altres que seguim amb una col·laboració de més de 10 anys. Tornem a l'Hospital Clínic amb la funció solidària a la planta de psiquiatria infantil; l'any passat no la vam poder fer.

La biblioteca Vila de Gràcia és un Centre d'Interès de la narració oral. Com valoreu el seu paper?
Sempre dic que el festival és una festa, però després estan els dies anteriors i els posteriors. Els tallers, la formació i totes les activitats del Munt de Mots són la festa. El Centre d'Interès a la biblioteca Vila de Gràcia va néixer com una extensió de les conferències. Ara capitalitza continguts. És fonamental i indispensable espais així per a la investigació. És únic a Barcelona i a Catalunya.