Vila, Nord i Joanic tenen excés de soroll més de la meitat de les nits del mes a l'estiu

Revolució i Diamant sobrepassen per Festa Major els nivells sonors amb registres màxims de mitjana de 78 decibels

Societat

Terrasses a plaça de la Vila, en una tarda animada
Terrasses a plaça de la Vila, en una tarda animada | À.G.P.

Districte i l'associació Places de Gràcia s'han tornat a trobar aquest dimarts per segona vegada després de la primera reunió del passat 21 de juliol amb un primer informe d'anàlisi de nivells sonors corresponent als tres mesos d'estiu i que certifica com a dada més destacada que places com Vila, Nord i Joanic suporten més de la meitat de nits al mes un soroll superior als límits que marca la Unió Europea.

Places de Gràcia subratllen la quantitat d'hores que passen sense poder dormir

La metodologia de partida, explicada a la reunió per un tècnic mediambiental, distribueix l'anàlisi en tres franges diàries (7-21h, 21-23h i 23-07h) i es controla que no se sobrepassi en més de tres decibels el límit establert de 55-60 decibels (en funció de zona residencial o d'oci) almenys el 3% dels dies. El resultat és demolidor perquè el percentatge supera el 50% dels dies en diversos casos: el sonòmetre instal·lat a la plaça Joanic 4 va registrar soroll excessiu durant 19 nits i 10 vespres de juny; l'aparell de plaça de la Vila va detectar el nivell superat en 17 nits d'agost i 16 nits de juliol; i a la plaça del Nord hi va haver el pic d'excés durant 15 nits al juny.

Hi ha altres dades menys impactants però amb excessos igualment superiors a aquesta voluntat de només superar els nivells un 3% dels dies: 10 nits de juny a Diamant, 9 nits d'agost a Virreina, 8 nits de juny a Revolució, 8 nits de juny a Sol...

L'informe oficial també aporta un altre càlcul: una mitjana dels decibels registrats en aquestes places i espais durant la passada edició de la Festa Major, i aquí destaca el màxim de 78 decibels de mitjana a la plaça Revolució i els 77,5 a la plaça del Diamant (les 24 hores del dia des del dia 15 d'agost a les 7 del matí dins a ales 7 del matí del dia 21 d'agost). El rànquing de Festa Major es completa amb els 76,6 decibels de mitjana a la plaça de la Vila, els 75,8 decibels a plaça del Sol, els 72,9 a la plaça de la Virreina, els 71,8 a la plaça Joanic i els 67,7 a la plaça del Nord.

Aquest últim punt, no obstant això, no va ser motiu d'anàlisi a la reunió de dimarts per expressa voluntat del Districte de tractar la problemàtica a banda. Fonts de Places de Gràcia han explicat que els seus representants van posar èmfasi en la quantitat d'hores sense dormir i van demanar una nova reunió per abordar l'anàlisi específic de Festa Major.

Raspall ja té nova associació de veïns

Al voltant del conflicte del soroll a les places però atents a la resta de problemàtiques sobre l'espai públic i de convivència, una vintena de veïns de Raspall s'han constituït com a entitat. Un cop registrats oficialment, ja preparen activitats per a la tardor.

Visitants a les escales de la plaça del Sol, en imatge aèria