Eli Gras amb 'Esmolets' i el sard Daniele Leddar encapçalen el cartell més innovador del LEM'21

Amb l'actuació de Black Flower arrenca aquest divendres el festival de música experimental impulsat per Gràcia Territori Sonor el 1996

Cultura

Alguns dels artistes del LEM 2021 a la presentació al CAT dimarts
Alguns dels artistes del LEM 2021 a la presentació al CAT dimarts | Cristian Vega

Recuperant els vells costums, l'equip de Gràcia Territori Sonor ha fet  aquesta setmana la presentació oficial del  26è Encontre Internacional de Músiques Experimentals de Gràcia-Barcelona, el Dispositiu LEM, amb la presència de públic, artistes, representants institucionals i amb una actuació, enguany, a càrrec del trompetista Pablo Volt 'Pope'. Així, de l'1 al 30 d'octubre s'han programat 14 concerts a diferents espais del districte i de la ciutat, s'ha reprès l'activitat de l'Àgape presencial i el cinema amb música en viu, i també s'han inclòs tres Encontres en l'Espai Temps, un d'ells a Can Carol. 

Del death metal acústic d'INHUMANKIND a la psicodèlia dels barcelonins Lubianka, passant per Núria Andorrà, que estrenarà el seu darrer projecte, 'Nu.A', després de rebre el Premi Alícia de l'Acadèmia Catalana de la Música, Gràcia Territori Sonor ha presentat un cartell ple de propostes atrevides i innovadores, on no hi falta l'experimentació "més salvatge".  El 15 d'octubre, al Centre Cívic Convent de Sant Agustí, es presentarà el projecte 'Esmolets', d'Eli Gras, Marina H. Asciutti i Lula Thomas, que vol reivindicar el potencial d'aquest ofici i les seves capacitats expressives. Es tracta d'una proposta feta "gairebé expressament pel LEM", com explica la seva impulsora, i que va néixer a partir d'una conversa casual amb Maria Vadell, directora artística del festival. "Se'm va acudir mig en broma el fet de convertir un ofici en una qüestió estètica, però després de tot el procés de recerca em fa motla il·lusió aquest concert-performace, que representa tot un repte", confessa Eli Gras. 

Per la seva part, el sard Daniele Ledda també durà a la ciutat les seves 'Cordophonies', fetes amb pianos desmuntats i reconstruïts per trobar-hi noves sonoritats. 

Víctor Nubla i els valors "moderns" del LEM

El nom de Víctor Nubla, ànima de GTS i del LEM, va sonar repetidament durant la presentació del festival. Ferran Mascarell, president del Districte, va recordar la relació amb el músic i escriptor gracienc, que va viure com a regidor de Cultura de l'Ajuntament, i va reivindicar un "valor" que "encara perdura" ja que,  molts dels elements fundacionals de l'associació "són absolutament moderns".