El Districte ultima fer retrocedir les terrasses de les places als límits anteriors a la pandèmia

L'ordenança s'obre a regular 94 espais en calçada activats en pandèmia a Gràcia i ajorna de nou la reducció prevista el 2016

Societat

Terrasses a la plaça de la Vila, compartint espai amb els bancs públics
Terrasses a la plaça de la Vila, compartint espai amb els bancs públics | À.G.P.

La crisi sanitària va a la baixa (Vallcarca, per exemple, no va registrar contagis la setmana passada) i l'Ajuntament s'atreveix a consolidar a l'ordenança una part de les terrasses concedides de manera extraordinària en calçada o en vorera, però no abordarà el debat ajornadíssim des del 2016 de reducció i recomposició d'espai de taules a les places de Gràcia (vegeu núm. 660). A tot estirar en aquest cas dels anomenats criteris territorials, i així ho van explicitar els tècnics dilluns a les comissions consultives de preparació del ple del 5 d'octubre, "les terrasses de les places haurien de retrocedir als seus límits".

Les terrasses en calçada van ocupar espais d'àrea verda i blava, de motos i càrrega/descàrrega

La reforma de l'ordenança s'obre a regular a Gràcia 94 espais extra en calçada i en vorera perquè hi hagi "un ús més equilibrat de l’espai públic", segons apunta l'aprovació inicial que entra en el debat polític i veïnal i en període d'al·legacions fins al proper 9 de novembre. A Gràcia, segons fonts municipals, la majoria de terrasses d'aquest tipus s'ubiquen sobretot al Camp d'en Grassot, però també n'hi ha a vies cèntriques com el carrer Gran, Bonavista o Torrent de l'Olla que hauran de procedir a la regulació abans del 31 de desembre. "Les que no estan en calçada i ara tenien permès anar més enllà del davant del local es replegaran i s'alliberaran voreres", afegeixen els tècnics.

El concepte de terrasses en calçada va emergir en els primers mesos posteriors a la pandèmia amb no poques crítiques dels restauradors per la lentitud d'autorització: a Gràcia se'n van concedir 67 en un primer torn a mitjans de l'any 2020 i 27 més en el segon torn a partir del desembre de 2020. Majoritàriament es van ocupar espais d'àrea verda, blava, càrrega i descàrrega i aparcaments de motos. Ara en calçada les autoritzades reposaran sobre una plataforma més curiosa que les new jersey de formigó.

Més dubtes genera el debat ajornat des de fa prop de cinc anys sobre la reordenació de les terrasses a les places, que es va viure entre el març de 2016 i el març del 2017, amb la màxima de reduir percentatges d'espai a Vila, Diamant, Revolució i Virreina, retocar a l'alça Nord, Sol i Rovira per espais pendents d'autoritzar i generar nous espais de pas de vianants. L'únic moviment d'aquell pla, na nova terrassa a Rovira, segons els tècnics municipals, es raona en el fet que es van derogar els criteris territorials. I aquell debat viu entre comerciants i veïns ha quedat en un calaix.

'Refugia't al Diamant'

El taller d'Història de Gràcia i Buttonmaker estrenen aquest divendres el nou joc de memòria històrica al voltant de la guerra civil (vegeu núm. 854). La presentació coincideix amb l'últim dia d'activitat del programa Juguem a les Places.

Terrasses a la plaça Revolució, a la banda nord