Gràcia acollirà el primer Festival de Literatura italiana el 2022

Amb l'impuls de la llibreria Le Nuvole i el suport de l'ICUB, l'Institut Italià i l'IED, el certamen reunirà autors italians i locals

Cultura

Muntatge pels 10 anys de Le Nuvole difós a les xarxes de la llibreria
Muntatge pels 10 anys de Le Nuvole difós a les xarxes de la llibreria | Cedida

Amb l'adéu per sempre de Gràcia Llegeix a finals de 2019 i l'escassa activitat conjunta que ha portat a terme l'Associació de Llibreters el darrer any i mig a causa de les restriccions de la crisi sanitària, les fires o els festivals d'àmbit literari han estat sota mínims els darrers temps, concentrant-se l'activitat a la diada de Sant Jordi, amb limitacions i amb una implicació molt desigual per part de les llibreries del districte. Però tot i les dificultats, els espais han anat recuperant força amb presentacions o clubs de lectura, a mida que les mesures permetien intensificar l'activitat cultural i literària de les llibreries de la ciutat.

La data està marcada per les agendes de les editorials: octubre de l'any vinent

En aquest context neix el primer Festival de Literatura italiana, un projecte que està en procés de tancar detalls organitzatius però que té les bases ben desenvolupades perquè fa mesos que la idea va començar a prendre forma. L'ànima i impulsora de la iniciativa és la llibreria italiana Le Nuvole, que ha buscat la complicitat d'institucions i entitats amb la intenció de donar una projecció més gran al festival. En aquest sentit, l'Institut de Cultura de Barcelona, l'IED Istituto Europeo di Design i l'Institut Italià de Cultura de Barcelona s'hi han sumat. "No podem deixar de tirar endavant projectes, circulen moltes idees i persones, i no podem quedar-nos aturades", explica Cecilia Ricciarelli, propietària de Le Nuvole.

La primera data de calendari que s'havia posat sobre la taula va ser el mes de maig de 2022, però les agendes de les editorials -amb tota probabilitat- ajornaran el festival a l'octubre, segons els organitzadors. "Estem veient que requereix molt temps organitzar les visites dels escriptors", confessa la llibretera gracienca.

Però tot i que la data encara no és definitiva i s'estan estudiant els espais on dur a terme el festival (les biblioteques del districte i l'IED), el gruix de l'estructura i els continguts sí que estan ja definits. "Hem organitzat quatre taules rodones amb la participació d'un autor italià, un altre local i un expert de la temàtica escollida", aclareix Ricciarelli; un dels temes girarà entorn a la ciutat abandonada i la literatura distòpica.

Itàlia es troba a Sant Lluís 11 des de fa una dècada

El passat dijous 23 de setembre Le Nuvole va celebrar deu anys de trajectòria i referent com a espai de la cultura italiana amb una jornada de música i lectures al carrer. Sempre activa i compromesa amb el sector (forma part de la direcció de l'Associació de Llibreters de Gràcia), la llibreria promou nombroses activitats relacionades amb la llengua i història del país transalpí.