L'escola Teixidores comunica al Consorci i al Districte que rebutja el futur trasllat a l'espai de l'Hospital Evangèlic

Dues de cada tres famílies consideren "no adequat" el nou centre per la manca de sol del pati interior, la forta alçada dels edificis veïns i la contaminació acústica de la zona

Societat

L'edifici de l'Hospital Evangèlic, al carrer Camèlies cantonada Ca l'Alegre de Dalt
L'edifici de l'Hospital Evangèlic, al carrer Camèlies cantonada Ca l'Alegre de Dalt | À.G.P.

L'elecció de la fins ara seu de l'Hospital Evangèlic del carrer Camèlies com a espai per aixecar el nou institut-escola del districte de Gràcia, a cavall dels barris de la Salut i Vila, ha topat amb l'oposició de l'escola Teixidores, el centre educatiu que des de fa quatre anys s'ubica provisionalment en una illa interior del carrer Encarnació (entre Escorial i Torrent de les Flors). Una consulta impulsada per l'AFA del centre al juny ha abocat un resultat clar: un 71% de les famílies participants consideren el solar de destinació com a "no adequat" i així ho han fet saber tant al Districte com al Consorci d'Educació.

El moviment de l'escola suposa un fort entrebanc a les pretensions de l'Ajuntament, després que el maig de 2019 trascendís a través de L'Independent que el Districte hi volia ubicar una escola de primària i el gener s'ampliés aquest anunci a encabir també un institut (vegeu núm. 753 i núm. 784). El procés de comunicació ja va irritar la comunitat educativa del centre perquè el Consorci va negar en un primer moment les informacions publicades a la premsa local.

Ara Teixidores, després de quatre anys de funcionament dels mòduls provisionals d'Encarnació, ha anat més enllà i s'ha carregat d'arguments per tombar els plànols que ja van suscitar al·legacions per part dels veïns de la finca de l'actual Evangèlic per l'aixecament d'un edifici de PB+6 a la banda de Camèlies i de PB+3 a la banda d'Alegre de Dalt. Un portaveu de l'AFA de Teixidores, Jordi Pascual, ha explicat que l'oposició es raona per la manca de sol del futur pati a l'hivern, la forta alçada (12 i 8 pisos) dels edificis veïns i la contaminació acústica en aquella zona del barri. "L'elecció és negativa i disfuncional, en un lloc sorollós i de blocs alts, si tenim en compte que Gràcia és un districte d'alçades moderades i eminentment tranquil", diu Pascual.

L'únic retorn oficial a la comunicació del resultat de la votació ha estat ara com ara una reunió ara fa 15 dies amb el Consorci. "Ens van venir a dir que és el que hi ha", conclou Pascual, que insisteix en la gran despesa que suposarà per a les arques públiques un institut-escola que "té molts números que no acabi de funcionar". L'Ajuntament ha expropiat el terreny per 9 milions i calcula que se'n gastarà 6 per unes obres que es faran entre 2024 i 2026.

Torna la mobilització pels entorns escolars el primer divendres de cada mes

Set escoles de Gràcia seguiran participant, ara amb una dinàmica mensual, en les manifestacions de protesta per uns entorns de centres educatius més pacificats en el marc de la campanya Revolta Escolar. La primera cita, segons l'acord adoptat aquesta setmana per tota la plataforma, serà el 5 de novembre i s'hi sumaran localment les escoles Rius i Taulet, Patronat Domènech, L'Univers, Jujol, Teixidores, Sagrada Família, Pau Casals i Claret.