Mascarell inclina el ple a evitar l'expropiació de Sant Josep i també surt a defensar el català

El regidor es va reunir la setmana passada amb les monges mentre el govern subratlla que el tema està "obert per parlar"

Política

La darrera sessió plenària, celebrada aquest dimarts
La darrera sessió plenària, celebrada aquest dimarts | A.B.

El ple de reentrada del mandat després de l'estiu va tenir dimarts un protagonista inusual malgrat l'autoritat de pes: el president del districte, Ferran Mascarell, que ja havia fet una llarga intervenció inicial de retrobament amb un ple quasi normal i va acabar inclinant amb el seu vot de qualitat el consell de Gràcia a evitar la polèmica expropiació de Sant Josep de la Muntanya i encara en un altre moment, durant la proposició de Junts per promocionar el català, va intervenir excepcionalment per acusar alguns partits de fer plantejaments "pitjors que als anys 80".

Habitualment el president del districte no passa de ser un càrrec honorífic per moderar i distribuir temps de debat però Mascarell, exregidor de Gràcia (1999-2003) i també expresident (2004-2007), impulsat per un admès dejà vu, va prendre la paraula i el dret a vot desequilibrant en un tema polèmic com l'expropiació prevista del vial que travessa el santuari de Sant Josep de la Muntanya i que l'Ajuntament ha inclòs en l'agenda prioritària per millorar la connexió de la zona. "Jo era regidor quan davant d'una proposició del PSC on militava ja m'hi vaig oposar; em crea cert vertigen aquesta situació", va dir.

El vot de Mascarell va desequilibrar els cinc vots contra l'expropiació (BCNxCanvi, C's i Junts), els cinc a favor (ERC) i l'abstenció del govern (BComú-PSC); un triple empat a cinc per l'absència de dos consellers comuns que tampoc haurien canviat res. El tema cueja amb força des que el va destapar aquest setmanari al juliol fins al punt que el regidor, Eloi Badia, es va entrevistar la setmana passada amb les monges de Sant Josep i el portaveu de BComú, Jordi Farriol, va subratllar que el final com a expropiació està "obert per parlar".

La proposició de Junts per fer una campanya de promoció de la llengua catalana amb mesures als entorns educatius, culturals i comercials va derivar en picabaralla entre els grups sobre una suposada evolució "antipàtica del català" (tesi C's-BCNxCanvi) i aquí Mascarell va tornar a agafar la seva prerogativa com a president. "Soc el més veterà d'aquesta sala i no és acceptable dir que les dues llengües tenen la mateixa realitat sociopolítica ni la mateixa empara. Hem d'agrair a la gent que d'aquí o venint d'arreu als anys 80 va permetre que el català deixés d'estar en dificultats. Ara hi ha plantejaments pitjors que als anys 80".

Nova imatge i distribució del ple

Amb les absències de dos consellers de BComú, Judith calàbria i Yusef Quadura, i l'ocupació de part dels consellers amb taules una part de la platea, el ple va reduir l'espai de públic amb una desena d'assistents i tres pantalles grans noves al peu de la taula presidencial. La sessió també es va seguir per streaming i amb intervencions de veïns a la sala.

Breus del ple

Badia remarca una pressió més gran a places com Joanic, Virreina i Vila

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, va centrar el seu informe al ple en la dinàmica generada a les places i canviant en els escenaris habituals com la plaça del Sol, després que els veïns s'hagin coordinat a través de la plataforma Places de Gràcia. "L'ús de l'espai públic està canviant: al juny estàvem desallotjant unes 4.500 persones a la setmana, amb l'oci tancat, això va decaure a les 1.500 al juliol i ara ens hem establitzat al voltant de les 2.000, però molt distribuït", va dir. "Sol ja no estaria en primer lloc; Joanic, Virreina i Vila tenen més pressió i cal adaptar dispositius", va advertir.

El Districte apunta que el bar de la Jaume Fuster reobrirà el 2022

La consellera de Cultura Cristina Carrera (BComú) va anunciar que el bar de la biblioteca Jaume Fuster, punt de trobada del barri, reobrirà a principis de 2022, després d'estar tancat des de principis de 2020. Un prec de C's va denunciar el tancament per unes obres d'adequació. Es farà un concurs públic aquest novembre.

PSC: no es fa fira del comerç perquè no és el model dels botiguers

El portaveu del grup municipal del PSC, Alberto Lacasta, amb un punt d'irritació, va contestar un prec d'ERC que l'acusava de "promocionar el comerç arreu menys a Gràcia" i va argumentar que el model de fira del comerç "no és el model" que volen els comerciants, que prefereixen el model de diada de portes obertes.

Terrasses a la plaça de la Vila