Present i futur del teatre amateur català, a debat en un congrés internacional

La Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya impulsa la trobada el darrer cap de setmana d'octubre, que comptarà amb una àmplia delegació gracienca liderada per Josefina Altés

Cultura

Representació de 'Me too' a la Fontana per la Mercè
Representació de 'Me too' a la Fontana per la Mercè | Cedida

La primera trobada oficial de la gent aficionada al teatre que corria per tots els escenaris no professionals catalans es va fer el novembre de 1985; d'allà va néixer la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, declarada hereva de l'entitat que existia abans de la guerra civil. Trenta-cinc anys més tard ja toca fer un segon congrés. "Les persones més grans que vam assistir a aquella trobada i les que eren unes criatures o no havien nascut llavors ens reunirem per replantejar en quin moment es troba el panorama del teatre amateur", explica Josefina Altés, assessora de la junta de la Federació.

El primer congrés es va fer el 1985; ara veterans i joves debatran sobre el moment actual

Aquest congrés, que tindrà lloc el darrer cap de setmana d'octubre a Santa Susanna, s'havia d'haver celebrat a la primavera però els organitzadors han preferit esperar la presencialitat total. La crisi sanitària també els ha colpejat dur; han perdut referents i a molts grups els ha costat refer-se i superar "l'estat de desànim general". "Els efectes de la pandèmia no han estat iguals a tot el territori; algunes zones han patit més per les restriccions i perquè la por ha fet que la gent li costés tornar al teatre", afegeix Altés.

Malgrat les dificultats dels darrers mesos, el futur es veu amb optimista, almenys de cara a la celebració del congrés. "Estic molt il·lusionada perquè anem a demostrar amb xifres i amb propostes l'important que és el moviment de teatre amateur arreu", assegura l'activista gracienca.

La Federació agrupa uns 300 col·lectius a Catalunya però calculen que hi ha un miler. Els organitzadors remarquen el caràcter internacional de la trobada, que comptarà amb la presència de grups d'Andorra, Alguer o Midy-Pyrinées. "Es poden teixir moltes complicitats", apunta Altés, que considera "clau" la "projecció internacional com a país" que un congrés d'aquest tipus aporta.

Pel que fa a la delegació gracienca, representants de diferents entitats i col·lectius de teatre de la Vila hi assistiran, com ara Casal Corpus, la companyia Vadaretro (lligada al carrer Fraternitat i la Sedeta), Dinàmics Teatre o o Mercè Sesé, mestre de l'escola Baldiri Reixac i membre del Cercle Catòlic de Gràcia que a finals de l'any passat va engegar un projecte amb l'alumnat de cinquè i sisè del centre sobre el confinament, que es va materialitzar damunt d'un escenari. Precisament aquesta funció més social o educativa del teatre serà el tema que es tracti en una de les tres ponències, just la ponència que coordina Altés. "El 23 d'octubre ens trobarem al Centre totes les persones que hem treballat els textos de les ponències per debatre les esmenes que hem anat rebent". Les conclusions del congrés s'editaran en un llibre perquè serveixi també com a eina per a tots els implicats, inclosos les administracions.